Οι Ινουίτ, πιο γνωστοί σε εμάς με το απλουστευτικό Εσκιμώοι, ζουν τις «49 αποχρώσεις του λευκού». Ακόμη κι όταν το λιώσιμο των πάγων αλλάζει τη ζωή στη Γροιλανδία και λιώνει κάποιες από τις 49 λέξεις που χρησιμοποιούν για να περιγράψουν το χιόνι και τον πάγο.
Στην παγωμένη διεθνή ατμόσφαιρα ταιριάζει το γκρι. Αν το λευκό είναι το «ναι» στη γλώσσα των χρωμάτων, το γκρι είναι το «ίσως».
Ίσως ο τυφώνας Τραμπ με αξιώσεις επί εδαφών (Γροιλανδία) κρατών-μελών της Ε.Ε. (Δανία) βελτιώνει ακουσίως τη ζωή των Ινουίτ. Είναι το γκρι, που ξανοίγει, πιο κοντά στο λευκό, παρά στο μαύρο, που οι «σχεδόν τέλειοι» Δανοί για χρόνια έβαφαν τους Ινουίτ.
Δεν αναφέρομαι στα περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα, το «σκάνδαλο σπιράλ» για τον περιορισμό της πληθυσμιακής αύξησης στη Γροιλανδία ή το πείραμα της δεκαετίας του ’50 σε περίπου 20 παιδιά Ινουίτ, που μεταφέρθηκαν στην Κοπεγχάγη, αποκόπηκαν από ρίζες και γλώσσα, και χάθηκαν στο αλκοόλ ή στην επαιτεία, επιστρέφοντας στην πατρίδα.
Διαβάζω στον Guardian ότι η Δανία σταματά τα ψυχομετρικά τεστ «γονικής ικανότητας» σε οικογένειες από τη Γροιλανδία, που συχνά είχαν ως αποτέλεσμα τον χωρισμό των παιδιών από τους γονείς.
«Έχουν δημιουργηθεί αμφιβολίες για το εάν ένα τυποποιημένο τεστ λαμβάνει επαρκώς υπόψη τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Γροιλανδίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Γροιλανδίας συμφώνησαν να καταργήσουν τη χρήση του σε περιπτώσεις παιδιών με οικογένειες γροιλανδικής καταγωγής κατά την αξιολόγηση της γονικής ικανότητας» ανέφερε η Κοπεγχάγη.
Ακατάλληλες μέθοδοι για τους Γροιλανδούς και άλλες μειονότητες που ζουν στη Δανία έβγαζαν ακατάλληλους τους γονείς. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα η Keira, τον περασμένο Νοέμβριο. Τη χώρισαν από το μωρό της δύο ώρες μετά τον τοκετό, σε Δανία και Γροιλανδία κονιορτός.
Ο Τραμπ εδώ ίσως έγινε ο φωτισμός. Ένα σκοτεινό έγινε παρελθόν.