Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι παντού. Στις τηλεοράσεις, το διαδίκτυο, τις εφημερίδες. Μπορεί η ορκωμοσία του νέου πρόεδρου να γίνει τη Δευτέρα σε κλειστό χώρο στο Καπιτώλιο, λόγω του ψύχους που πλήττει την Ουάσιγκτον, αλλά οι πρώτες δηλώσεις που θα κάνει ως πρόεδρος θα «πετάξουν» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Κάθε λέξη, κάθε δήλωση, κάθε tweet του Τραμπ ταρακουνά άλλωστε όλη τη Γη. Και ανάλογα με τα μέσα ενημέρωσης που την μεταδίδουν, ο κάθε «Τραμπικός» χρησμός δαιμονοποιείται ή ευλογείται.
«Το έχει καταλάβει αυτό ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και… μπλοφάρει», όπως μου είπε ένας πολύπειρος βετεράνος πολιτικός, που επιμένει να βλέπει εξ αποστάσεως τα πράγματα. «Ο Τραμπ πρώτα κάνει μια δήλωση που φαντάζει εξωφρενική, υπερβολικά αδιανόητη για τον υπόλοιπο κόσμο. Αμέσως μετά προβαίνει όμως σε μια λίγο πιο μετριοπαθή δήλωση για το ίδιο θέμα και οι ”πληττόμενοι” ανασαίνουν με ανακούφιση, γιατί αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Και έτσι αποδέχονται με ικανοποίηση τη δεύτερη εκδοχή.
Μπλοφάρει λοιπόν ο Τραμπ ανακοινώνοντας ότι θέλει να κατακτήσει στρατιωτικά ή οικονομικά τη Γροιλανδία, τον Καναδά ή τη Διώρυγα του Παναμά; Θα είναι μπλόφα ή όχι ή απειλή του για αύξηση των δασμών στην Κίνα και την Ευρώπη;
Απλά, ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχει μάθει και να «τζογάρει». Φωνάζει για το μάξιμουμ για να πετύχει τελικά αυτό που πραγματικά θέλει.
Αναμφίβολα, υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες όσον αφορά τη νέα γεωπολιτική, χρηματοπιστωτική και εμπορική πολιτική του «απρόβλεπτου» προέδρου Τραμπ. Ο χαρακτήρας του είναι αρκετά προκλητικός και διχαστικός για να δικαιολογήσει μια τέτοια προσέγγιση;
Αλλαγή παιγνιδιού
Οι γνώστες μιλούν όμως για «αλλαγή παιχνιδιού». Η αγορά δίνει μόλις 16% πιθανότητα ο Τραμπ να επιβάλει αμέσως υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που ο νέος πρόεδρος προσκάλεσε την ηγεσία της Κίνας να παραστεί στην ορκωμοσία, που θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της χώρας. Ενώ απέφυγε να καλέσει την ηγεσία της ΕΕ, που την θεωρεί δύναμη δεύτερης διαλογής!
Εν ολίγοις, οι μπλόφες του Τραμπ θα έχουν και εξαιρέσεις, ανάλογα με τον αντίπαλο. Έρμαιο ανιστόρητων γεωπολιτικών επιλογών, η Ευρώπη θεωρεί λογικό να εισάγει LNG από την Αμερική σε τιμές περίπου πέντε φορές υψηλότερες, από ό,τι στις ΗΠΑ.
Οι πιθανές εμπορικές συγκρούσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα της εξαγγελθείσας τελωνειακής πολιτικής του Τραμπ, θα γίνουν πιο αισθητές στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί σημαντικά ταχύτερα φέτος υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Το ΔΝΤ αναμένει άλλωστε ότι η αμερικανική οικονομία θα επιτύχει φέτος ανάπτυξη 2,7%, δηλαδή 0,5 μονάδες περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.
Εντελώς διαφορετική η εικόνα για την Ευρωζώνη, που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1% το 2025 και το 2026- πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως από το ΔΝΤ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει λοιπόν το παιγνίδι του, χωρίς να μετακινεί ούτε ένα πραγματικό πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα. Απλά, θα αλλάζει κάθε φορά το παιγνίδι με ένα…tweet. Και θα αφήνει εχθρούς και φίλους να τρέχουν…