Ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτασε στο Κίεβο με τρένο. Όμως, όπως ο ταξιδευτής στον χρόνο στο μυθιστόρημα του Χ. Τζ. Γουέλς του 1895 «Η μηχανή του χρόνου», εισήλθε σε ένα σύμπαν ευκαιριών, περασμάτων, πόρων και συνοδοιπόρων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης διάρκειας 100 ετών. Καλημέρα 2124.
Εάν τσακ κι έφτασε. Πέρασε κιόλας ένα τέταρτο και κάτι του 21ου αιώνα. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2000 και της 31ης Δεκεμβρίου 2099 μεσολαβούν ακριβώς 36.525 ημέρες. Άρα, το ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε μετά από 9.131,25 ημέρες. Στις 31 Δεκεμβρίου 2024 είχαν περάσει 9.132 ημέρες και σήμερα 9.148.
Στου 22ου αιώνα την παράγκα απλώνεται το Λονδίνο, για να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και να εδραιώσει τη θέση του ως εταίρου του Κιέβου στον ενεργειακό τομέα, στη στρατηγική για τα κρίσιμης σημασίας μέταλλα και στην παραγωγή χάλυβα με τη χρήση πράσινης ενέργειας.
Η Ουκρανία διαθέτει αποθέματα 500.000 τόνων λιθίου, το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιδήρου, 6% τιτανίου και 20% γραφίτη, καθώς και μεγάλα κοιτάσματα χαλκού. Ο έλεγχος των ορυκτών πόρων ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτή η χώρα είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία.
Πιάνουν θέση στο μεγάλο τραπέζι οι Βρετανοί; «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την Ουκρανία όχι μόνο να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά και την ειρήνη», μπλα, μπλα, μπλα… Η κίνηση είναι περισσότερο μια ανάλυση του τι συμβαίνει τώρα με τις διαταραχές εφοδιασμού, διαρθρωτικών τρωτών σημείων και γεωπολιτικής αφασίας, παρά μια πρόβλεψη για το μέλλον.
Το αναπόφευκτο τέλος του πολέμου φέρνει συμφωνίες. Αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι κανόνας. Θα είναι συμφωνίες του αιώνα για μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές και για των χρηματοδοτών το καρτέλ.
Το θέμα είναι ποιου αιώνα. Σαν να μην τέλειωσε ο 20ός ακόμα…