Skip to main content

Το δέλεαρ της Γροιλανδίας

Η απάντηση είναι: οι σπάνιες γαίες

Τι έγινε ξαφνικά και η μακρινή Γροιλανδία έγινε πολύφερνη νύφη για τον εκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ;

Η απάντηση είναι: οι σπάνιες γαίες. Ο νέος, πολύτιμος, ορυκτός θησαυρός, που αναδεικνύεται στο «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα, καθώς τα δεκάδες αυτά σπάνια μέταλλα που κρύβονται στα έγκατα της Γης, είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για κινητά, κομπιούτερ και ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία φιλοδοξούν να πλημμυρίσουν τους δρόμους του πλανήτη, στα πλαίσια της πολυδιαφημισμένης πράσινης μετάβασης.

Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, οι σπάνιες γαίες βρίσκονται σε ακόμη λιγότερες περιοχές απ’ ό,τι το πετρέλαιο, το κυνήγι του οποίου προκάλεσε ουκ ολίγα γεωπολιτικά δεινά τον 20ό αιώνα. Η Κίνα είναι μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών. Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται, ως γνωστόν, στα μαχαίρια, με την Κίνα να είναι ο πρώτος στόχος του οικονομικού πολέμου που ετοιμάζει ο Τραμπ.

Εδώ έρχεται η Γροιλανδία, μια χώρα μόλις 57.000 κατοίκων. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2023, 25 από τα 34 ορυκτά που θεωρούνται «ζωτικής σημασίας» έχουν εντοπιστεί στη Γροιλανδία. Πρόκειται για σημαντικές ποσότητες υλών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες -πρώτη ύλη για την ηλεκτροκίνηση-, όπως ο γραφίτης και το λίθιο.

Δεν είναι ωστόσο μόνο οι σπάνιες γαίες. Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική έχει ανοίξει την όρεξη για νέα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, με την ψαροχώρα Γροιλανδία στην πρώτη γραμμή του νέου πολυεθνικού ενδιαφέροντος.

Κάποιοι έλεγαν μερικές δεκαετίες πριν πως ο επόμενος μεγάλος πόλεμος θα γίνει για το… νερό. Προς το παρόν οι πολεμικές ιαχές ακούγονται για το λίθιο και άλλα σπάνια μέταλλα και άσε τον πλανήτη να καίγεται…