Skip to main content

Η ώρα της αλήθειας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Ευρώπη φοβάται τις νέες γεωστρατηγικές προτεραιότητες που θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ το 2025

Εξέπληξε και μάλιστα πολλούς, η σαφής αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, σε «όσα διαδραματίζονται πέραν του Ατλαντικού».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «τεκτονικές ανατροπές» που θα προκαλέσει στον κόσμο ολόκληρο η νέα διοίκηση του προέδρου Τραμπ. Δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί -χωρίς να τον κατονομάσει- κατά του Έλον Μασκ, κατηγορώντας τον ότι διεκδικεί «τον ρόλο διαμορφωτή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες, που πολιορκεί τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της δημοκρατίας».

Πραγματικά, ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις για τον δεύτερο πιο ισχυρό παράγοντα στη διοίκηση Τραμπ. Δείχνουν, ωστόσο, τη μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης για τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί, ειδικά στην Ευρώπη και στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Η Ευρώπη φοβάται τις νέες γεωστρατηγικές προτεραιότητες που θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ το 2025. Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ορκίζεται σε 7 ημέρες, σχεδιάζει μια νέα κατεύθυνση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» θα δίνει έμφαση στις διμερείς σχέσεις και όχι στις πολυμερείς συμμαχίες.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί στην Αθήνα εκτιμούν ότι ο Λευκός Οίκος θα ενισχύσει πολύ περισσότερο τη σχέση του με την Τουρκία, που έχει άλλωστε αναβαθμιστεί ως περιφερειακή δύναμη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ήδη, η Άγκυρα ανακινεί μετ’ επιτάσεως και πάλι θέμα «Δυτικής Θράκης», πέρα από τις υπόλοιπες αναθεωρητικές «φανφάρες» στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να μην υποκύπτει «στην εσωτερική πολιτική πίεση… για να υπάρξει ένα “πιο ορθολογικό πεδίο” στις διμερείς σχέσεις». Να… αποδεχτούμε, με άλλα λόγια, τις προκλητικές και εκτός διεθνούς δικαίου και Συνθηκών αξιώσεις της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, κυριαρχούν «αβεβαιότητες» και «αντίστροφοι άνεμοι» στην οικονομία, όπως προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Και όσο κι αν -σε επίπεδο δεικτών- η ελληνική οικονομία τα πάει καλά, η αγοραστική δύναμη των πολιτών υποφέρει. Γεγονός που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις – πέραν της τσέπης των περισσότερων Ελλήνων, φυσικά.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός πρέπει να επιλέξει και το πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μια επιλογή που πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, αλλά και με ισχυρή πολιτική παρουσία στο νέο, επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον.

Πολιτικό δίλημμα δεν πρέπει να υπάρχει. Η επιλογή είναι μονοδιάστατη και πρέπει να έχει μεγάλο ειδικό βάρος…