Μες στο καταχείμωνο τέτοιες πυρκαγιές; Με βάση τα στοιχεία, έχουν καταγραφεί δύο στην Καλιφόρνια από το 2000: μία το 2017 και μία το 2002.
Γενάρη μήνα τέτοιες φωτιές; Δεν είναι Αγία η Σάντα Άνα, μαθές. Δεν τους ήξερα αυτούς τους βορειοανατολικούς ανέμους, που μανιάζουν μέσα από στενά περάσματα, ομολογώ. Ψάχνοντας, βρήκα μια πραγματεία της Βίβιαν Βάγκνερ, αναπληρώτριας καθηγήτριας σε Πανεπιστήμιο του Οχάιο, για το δοκίμιο «The Santa Ana» της Τζόαν Ντίντιον. Οι άνεμοι, που στεγνώνουν τους λόφους και τα νεύρα, είναι το σκηνικό της ιστορίας της, και είναι επίσης η ίδια η ιστορία.
«Ο καιρός στο Λος Άντζελες είναι ο καιρός της καταστροφής, της αποκάλυψης… Η απρόβλεπτη βία της Σάντα Άνα επηρεάζει την ποιότητα ζωής στο Λος Άντζελες, ενισχύει την… αναξιοπιστία που το χαρακτηρίζει. Ο άνεμος μας δείχνει πόσο κοντά στην άκρη του γκρεμού είμαστε».
Κάθε ιστορία συμβαίνει κάπου και η Ντίντιον μας κάνει να σκεφτούμε τη σημασία του πού.
«Στην Καλιφόρνια, όπου τα σπίτια και οι βίλες έχουν χτιστεί σε ημιδασικές περιοχές, είχε 6-7 μήνες ανομβρία, όπως είχαμε κι εμείς στην Ελλάδα το 2024. Δεν έβρεξε, δεν χιόνισε. Είναι ακραίες οι συνθήκες, μιλάμε για πυροθύελλα, οι άνεμοι είναι 150-160 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν θέλω να σχολιάσω την προετοιμασία ή μη προετοιμασία, θέλω, όμως, να πω ότι είναι στην πιο προηγμένη και πλούσια χώρα στον κόσμο, στην πιο πλούσια πολιτεία…» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όπως είχαμε κι εμείς… Καμπάνα δυνατή. Μια ευάλωτη περιοχή με κλίμα κοντινό στο δικό μας. Ξηρασία, πολύ ισχυροί άνεμοι, η κλιματική αλλαγή οδηγός, μα κι άλλοι ανθρωπογενείς παράγοντες είναι εδώ. Διαχείριση δασών, στέγαση σε ημιδασικές περιοχές, ελλείψεις, ολιγωρίες, περικοπές, εποχές. Όλα μπερδεύονται.
Έχουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα με τη Σάντα Άνα; Λίβες, μάνα.