Όσοι χρησιμοποιούμε το Facebook, το Instagram ή WhatsApp -κάπου 3,3 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες στον πλανήτη, δηλαδή- έχουν καταστήσει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίσως από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο.
Χάρη σε εμάς, ο Ζάκερμπεργκ έχει μια αυτοκρατορία στο χώρο της έκφρασης και του λόγου. Ο ιδρυτής της Meta-ενός τεχνολογικού κολοσσού, χρηματιστηριακής αξίας 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- εκμεταλλεύεται πλέον τη θέση του για να καταργήσει κάθε έλεγχο στα δεδομένα που ανεβαίνουν στις πλατφόρμες του. Για να αποκαταστήσει, όπως λέει την… ελευθερία της έκφρασης.
Την κριτική και τον έλεγχο θα πρέπει πλέον να αναλάβουν οι ίδιοι οι χρήστες, στους οποίους δίνονται νέες ευκαιρίες να το κάνουν. Το Facebook, το Instagram & Co θα μπορούν να πλημμυρίσουν δηλαδή με περισσότερο μίσος και παραπληροφόρηση στο μέλλον.
Υπάρχει «υπερβολική λογοκρισία» στο Facebook και στο Instagram, λέει ο Ζάκερμπεργκ. Και έχει… δίκιο: Πολλοί χρήστες στο Instagram και το Facebook έχουν δει να διαγράφονται και να αποκλείονται ανεπιθύμητοι λογαριασμοί.
Δεν είναι όμως τυχαίο ότι αυτή η «κοσμογονία» συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την επίσημη είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα αφεντικά της αμερικανικής τεχνολογίας στοιχίζονται πίσω από τον νέο πρόεδρο και τον Έλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο,που έχει γίνει εκ των πραγμάτων ο κύριος πολιτικός του συνεργάτης του Τραμπ.
Η στροφή του Ζάκερμπεργκ είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αφού πριν από τέσσερα χρόνια, η εταιρεία του Meta, είχε διαγράψει τους λογαριασμούς του Τραμπ στο Facebook και στο Instagram, με το επιχείρημα ότι υποδαύλιζε το …μίσος και τη βία.
Η αλλαγή με την άφιξη του Τραμπ υποδηλώνει ότι η υποτιθέμενη καλή θέληση για τον έλεγχο του επιβλαβούς περιεχομένου δεν ήταν τίποτα άλλο από υποκρισία.
Είναι λοιπόν μια πράξη υποταγής στον νέο Πρόεδρο; Όπως προσπάθησε να πει με το «πενάκι» της η βραβευμένη με Πούλιτζερ σκιτσογράφος της Washington Post, Αν Τελνάις, φτιάχνοντας ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Τζεφ Μπέζος- μαζί με άλλους επικεφαλής ΜΜΕ και ψηφιακών μέσων -να γονατίζουν μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της δεύτερης θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ;
Η διάσημη σκιτσογράφος παραιτήθηκε πάντως μετά την άρνηση της εφημερίδας της να δημοσιεύσει το σατιρικό σκίτσο.
Εμείς όλοι μπορούμε όμως να παραιτηθούμε από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Μήπως πρέπει να εγκαταλείψουμε τώρα όλες τις πλατφόρμες, για να αποδυναμώσουμε τον Ζάκερμπεργκ και την παρέα του;
Σίγουρα όχι! Η παραίτηση και η φυγή δεν είναι τρόπος υπεράσπισης της δημοκρατίας; Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στο επίκεντρο πλέον της παγκόσμιας συζήτησης, της διαφωνίας και της κριτικής-συστατικού στοιχείου της δημοκρατίας.
Περιμένουμε όμως να αντιδράσει η δημοκρατική και πολύ-πολιτισμική Ευρώπη, που θέλουμε να έχουμε.
Αυτή που πρέπει να κάνει κάτι είναι η Κομισιόν. Αντί απλώς να συνεχίσει να σιωπά, μήπως θα πρέπει να κηρύξει κάποιο είδος πολέμου; Στους κάθε λογής Ζάκερμπεργκ;