Skip to main content

Η συναλλακτική οπτική του κόσμου

REUTERS/David Swanson

Για τη mainstream πολιτική τάξη της Ευρώπης το ένα ζήτημα είναι πως υπάρχουν ήδη έτοιμες οι ακροδεξιές-αντισυστημικές δυνάμεις που μπορούν να γιγαντωθούν με τη σπορά του τραμπισμού

Κάνει πολιτική σταυροφορία υπέρ της ακροδεξιάς στη Γερμανία, κηρύσσει ανένδοτο για την ανατροπή της κυβέρνησης Στάρμερ στη Βρετανία και χρίζει εν μια νυκτί «πρώτη κυρία» της Ευρώπης την Τζόρτζια Μελόνι.

Στην πιο αθώα εκδοχή ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και άτυπος πλέον συγκυβερνήτης της Αμερικής, τρολάρει ανελέητα την ευρωπαϊκή πολιτική ορθότητα. Το κάνει απλώς γιατί μπορεί – αρκούν δύο αναρτήσεις στο «Χ», τα 211 εκατομμύρια των ακολούθων του και τρεις selfies με τον Τραμπ από το Μαρ α Λάγκο.

Στη λιγότερο αθώα, και πιο πιθανή, εκδοχή ο (κατά Μάρτιν Γουλφ) πλουτο-λαϊκισμός ανεβάζει πίστα στη στρατηγική του: δεν εξάγει απλώς τον τραμπισμό, αλλά βάζει ήδη τα θεμέλια για την επιθετική εξαγορά της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Γιατί το κάνει; Μια προφανής εξήγηση λέει ότι ο Τραμπ και οι άνθρωποί του βλέπουν τον κόσμο με όρους καθαρά συναλλακτικούς, χωρίς ιδεολογίες και θεσμικές άγκυρες. Σ’ αυτόν τον κόσμο θέλουν πιθανούς συνέταιρους για business και όχι στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους. Οι «κεραυνοί» του Μασκ, άλλωστε, στοχεύουν κυρίως τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, όπως προηγουμένως είχαν στοχεύσει και την κυβέρνηση Τριντό στον Καναδά.

Για τον Μασκ και τον Τραμπ «η δημοκρατία, η διαφωνία και το κοινωνικό κράτος αποτελούν απλώς εμπόδιο στις business. Γι’ αυτό και προωθούν πιο αυταρχικές δυνάμεις διακυβέρνησης, που πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά», λέει ο Ιλάν Καπούρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο.

Εν ολίγοις, για τον Έλον Μασκ η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τον παλαιό κόσμο, έναν κόσμο πολύ «σοσιαλιστικό» και, πάνω απ’ όλα, πολύ ρυθμισμένο για τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι δικοί του. Αυτή η «παλαιά Ευρώπη» είναι το σύστημα που πρέπει να αποκαθηλωθεί.

Για τη mainstream πολιτική τάξη της Ευρώπης το ένα ζήτημα είναι πως υπάρχουν ήδη έτοιμες οι ακροδεξιές-αντισυστημικές δυνάμεις που μπορούν να γιγαντωθούν με τη σπορά του τραμπισμού.

Το δεύτερο και ίσως πιο κρίσιμο ζήτημα είναι πως το δόγμα Τραμπ-Μασκ έχει υψηλή απήχηση στους νεότερους Ευρωπαίους, όπως είχε και στους συνομήλικούς τους Αμερικανούς.

Ακόμη και στη Βρετανία, μέτρηση της εταιρείας Savanta έδειξε ότι ο Μασκ αποτελεί πρότυπο για την πλειοψηφία των νέων. «Στις ηλικίες αυτές», λέει στο AFP ο διευθυντής ερευνών της Savanta Κρις Χόπκινς, «η πολιτική δείχνει να θολώνει όλο και περισσότερο τα όρια ανάμεσα στην αντίληψη της επιτυχίας και του πλούτου»…