Skip to main content

Τα «ψίχουλα» της Ευρώπης

REUTERS/David Swanson

Η επικείμενη άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο βρίσκει μια Ευρώπη με αδύναμη και απολογητική ηγεσία

Μέρες τώρα, ο Έλον Μασκ επιτίθεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Ο καγκελάριος Σόλτς «είναι ηλίθιος» και «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη χώρα», υποστήριξε επίσης ο Μασκ, ο οποίος θα φιλοξενήσει μάλιστα την ηγέτιδα της γερμανικής ακροδεξιάς, Άλις Βάιντελ σε ζωντανή μετάδοση στο X , την προσεχή Πέμπτη.

Κατά τον Μασκ, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ «ηγείται τυραννικής κυβέρνησης» και «είναι συνένοχος στον βιασμό της Βρετανίας».

Οι κινήσεις και οι δηλώσεις του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, πυροδοτούν βέβαια οργή και αντιδράσεις στη Γηραιά ήπειρο: Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Μασκ ότι «ηγείται της αντιδραστικής διεθνούς». Ευρωβουλευτές προέτρεψαν μάλιστα τις Βρυξέλλες να αναπτύξουν την πλήρη νομική τους δύναμη για να χαλιναγωγήσουν τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της τεχνολογίας.

Οσοι περίμεναν μια ξεκάθαρη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της πολιτικής αυτονομίας των κρατών μελών, θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Σε συγκεκριμένη ερώτηση, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής απάντησαν: « Ο Έλον Μασκ μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική, είναι δικαίωμά του στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου»!

Δεν τρέχει τίποτα για την ΕΕ

Για την Κομισιόν δηλαδή, ο Έλον Μασκ, δεν είναι παρά ένας ιδιώτης που εκφράζει τη δική του γνώμη. Ανεξάρτητα αν παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών μελών της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι είναι  επικεφαλής του Τμήματος για την Αποτελεσματικότητα της Αμερικανικής Κυβέρνησης και ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, του Χ- μίας από τις πιο διαδεδομένες κοινωνικές πλατφόρμες στον κόσμο.

Η απάντηση της Κομισιόν επιβεβαιώνει απλά εκείνους που επιμένουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Σε μια «πολυκρίση», για την ακρίβεια. Εκτός από την οικονομική αδυναμία, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και την απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας, η  γενική αποτυχία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση, έχει προκαλέσει μια αίσθηση καταστροφής στους ευρωπαίους πολίτες. Στην πλειονότητά τους, αισθάνονται όλο και πιο ανίσχυροι.

Βλέπουν ότι η επικείμενη άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο βρίσκει μια Ευρώπη με αδύναμη και απολογητική ηγεσία. Μια Ευρώπη διχασμένη, επηρεασμένη που την κάνει να ανησυχεί περισσότερο για τη συμμόρφωση με τους εσωτερικούς κανόνες και διαδικασίες της, παρά να αντιδρά γρήγορα στις γεωπολιτικές αλλαγές.

Διάλυση

Η διεθνής γεωοικονομική τάξη που αναδύθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διαλύεται εδώ και χρόνια και η δεύτερη Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκινά σε λίγες ημέρες, θα βάλει τις τελευταίες πινελιές σε αυτή την μεγάλη αλλαγή.

Εδώ και αρκετό καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απεμπλακεί από την παγκόσμια τάξη που δημιουργήθηκε γύρω από τους κανόνες και τους διεθνείς θεσμούς, καθώς βλέπουν να ευθυγραμμίζονται όλο και λιγότερο με τα συμφέροντά τους.

Η επιστροφή του  Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, απλώς ενισχύει αυτές τις τάσεις, που υποστηρίζονται αυτή τη φορά από τους κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας. Είναι ο οικονομικός εθνικισμός, που ανακοινώθηκε ξεκάθαρα, ανοιχτά: Πρώτα η Αμερική. Και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη!

Εάν η ΕΕ συνεχίσει να συμπεριφέρεται με νοοτροπία μικρής χώρας, θα καταδικαστεί να γίνει θεατής, που θα αναζητά τα εναπομείναντα  «ψίχουλα» στην παγκόσμια σκακιέρα.

Για να ξεπεραστεί αυτή η «πολυκρίση», η ΕΕ χρειάζεται πρώτα μια σαφή μακροπρόθεσμη στρατηγική. Η Ινδία, για παράδειγμα, έχει έναν οδικό χάρτη για να γίνει μια ανεπτυγμένη οικονομία έως το 2047 – έναν αιώνα μετά την ανεξαρτησία της.

Η Κίνα σχεδιάζει να επιτύχει «εθνική αναζωογόνηση» έως το 2049, την εκατονταετηρίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Η Ευρώπη θα πρέπει να εδραιώσει τη δική της στρατηγική για το 2045- εκατό χρόνια μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και θα πρέπει να διδαχθεί από τα δυνατά σημεία άλλων, όπως η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να σκέφτονται με στρατηγικό τρόπο.