Ένα νέο έτος ανατέλλει σε δύο ημέρες. Ένα έτος με πολλές διεθνείς αβεβαιότητες, ανησυχίες αλλά και κάποιες ελπίδες.
Το 2025 -θέλουμε δε θέλουμε- είναι η χρονιά του Τραμπ 2.0.
Σε τρεις εβδομάδες ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναλαμβάνει επισήμως τα ηνία της υπερδύναμης και φυσικά η… Τραμπολογία δίνει και παίρνει:
Θα σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Θα τον συνεχίσει στη Μέση Ανατολή; Θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την επιβολή δασμών στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ; Στην ουσία, ουδείς έχει ιδέα τι θα κάνει πραγματικά ο Τραμπ – πιθανότατα ούτε ο ίδιος!
Ειδικά εμείς οι Ευρωπαίοι, αντί να αμφισβητούμε κάθε δήλωση του Τραμπ και της ομάδας του, θα ήταν καλύτερα να αξιολογήσουμε τα δικά μας δυνατά σημεία και τις αδυναμίες.
Η εικόνα δεν είναι όμορφη. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κύριος κίνδυνος στο πλαίσιο του Τραμπ 2.0 είναι ότι η αμερικανική πίεση θα αυξήσει τον κατακερματισμό και τις διαλυτικές τάσεις μεταξύ των κρατών μελών της.
Η δεινή εσωτερική πολιτική κατάσταση της Γαλλίας και της Γερμανίας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, αφήνει την Ε.Ε. χωρίς ισχυρή πολιτική ηγεσία.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν αν ο Τραμπ κόψει τη βοήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επωμιστούν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στο αμυντικό κόστος, γεγονός που θα επιβαρύνει περαιτέρω το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Για την Ελλάδα είναι βέβαια σημαντικό ότι το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμούς υψηλότερους από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Αλλά η οικονομία μας δεν έχει δημιουργήσει ενδογενείς δυνάμεις ανάπτυξης.
Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται επίσης στον πάτο της Ευρώπης. Το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε. και η κοινωνική ανισότητα είναι η έκτη μεγαλύτερη.
Ο πρωθυπουργός βλέπει ως μια λύση την επιστροφή των νέων στα χωριά. Παραδέχεται βέβαια ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο.
Και την ίδια ώρα, η γειτονική Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική, λόγω του αναβαθμισμένου περιφερειακού της ρόλου μετά τα γεγονότα στη Συρία. Απειλώντας ότι «μια μέρα οι Τούρκοι στρατιώτες θα κολυμπήσουν έως το Καστελόριζο»!
Ας ελπίσουμε ότι η χώρα μας, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την Πρωτοχρονιά και για δύο χρόνια, θα αναβαθμίσει επίσης τον ρόλο της.
Καλή χρονιά.