Skip to main content

Όλα στη σωστή στιγμή

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Η διαπραγμάτευση έχει θεμελιώδεις κανόνες, τακτικές και πρωτίστως απαιτεί προετοιμασία

Ο γνωστός οικονομολόγος Κέινς είχε πει ότι είναι σοφό να ξεκινάς από μια ακραία θέση, όταν επιδιώκεις μια επωφελή συμφωνία. Στην προκειμένη περίπτωση οι διαπραγματευτές είναι δύο, από τη μία ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη η Ε.Ε. Μετά την εκλογή του, ο Τραμπ είχε μιλήσει για δασμούς σε Καναδά, Μεξικό, Κίνα, όχι όμως για Ε.Ε. Και η απορία ήταν γιατί δεν την είχε βάλει ακόμη στο σκόπευτρό του. Έγινε όμως και αυτό.

Η διαπραγμάτευση έχει θεμελιώδεις κανόνες, τακτικές και πρωτίστως απαιτεί προετοιμασία. Ο Τραμπ, όπως φαίνεται, βάζει τα πράγματα στον σωστό χωροχρόνο. Και αποδεικνύει εμπράκτως ότι αυτή η τόσο «αγαπημένη λέξη», όπως ο ίδιος έχει πει, οι δασμοί, μπορεί να λειτουργήσει ως διαπραγματευτικό όπλο, γρήγορο και ενδεχομένως αποτελεσματικό.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, άμεσα και συνοπτικά, ο Τραμπ ενημέρωσε την Ε.Ε. ότι θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου της από τις ΗΠΑ ώστε να αποφύγει τους δασμούς. Πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδεικνύουν ότι η Ε.Ε. δεν πιάστηκε εξαπίνης, αντιθέτως είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για μεγαλύτερες αγορές.

Η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη, καθώς η τρέχουσα σύμβαση για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη δεν θα ανανεωθεί. Από την άλλη, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βάλουν μπρος τις γεωτρήσεις τους, που σημαίνει ότι θα αυξήσουν και τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Και οι δασμοί θα διαδραματίσουν εδώ σημαντικό ρόλο.

Μια γερμανική παροιμία λέει ότι είναι φθηνότερο να αγοράζεις από το να ανοίγεις συζήτηση και να ρωτάς, ενώ ο Γερμανός πολιτικός Κόνραντ Αντενάουερ υποστήριξε κάποτε ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος να κατευνάσεις μια τίγρη είναι να της επιτρέψεις να σε καταβροχθίσει. Απλώς, τότε δεν μιλάμε για διαπραγμάτευση.

Οι σημειολογικές ερμηνείες πολλές… Η Ε.Ε. διατείνεται ότι είναι έτοιμη αυτή τη φορά. Το ευχόμαστε, γιατί από αυτό εξαρτάται και η ποιότητα διαβίωσης των περίπου 700 εκατ. κατοίκων της.