Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς πολλαπλάσιους της Ευρωζώνης, παράγει πλεονάσματα ή, καλύτερα, υπερ-πλεονάσματα, πείθοντας τις αγορές ότι έχει λυθεί το δημοσιονομικό ζήτημα, οι επενδύσεις αυξάνονται (αν και υστερούν ποιοτικά), η ανεργία μειώνεται, το δημόσιο χρέος είναι «βιώσιμο» παρότι είναι το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως και το μόνο αγκάθι φαίνεται να είναι το εξωτερικό ισοζύγιο, που εμφανίζει υψηλό έλλειμμα.
Αυτή είναι η μία, καλή πλευρά της οικονομίας και όποιος την αντικρίζει (μόνο αυτή) αποκομίζει την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια ιδανική χώρα, με δυναμικές επιχειρήσεις και ευτυχισμένους ανθρώπους.
Έρχονται όμως κάποια άλλα στοιχεία, που αφορούν την πραγματική οικονομία, και μας προσγειώνουν κάπως ανώμαλα, γιατί θολώνουν έως διαψεύδουν την ειδυλλιακή εικόνα.
Παράδειγμα, η ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ότι οι μισοί φορολογούμενοι, ή 3.926.439 ΑΦΜ, έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Σε 2.206.046 οφειλέτες είναι δυνατή η λήψη αναγκαστικών μέτρων, όπως κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ., μέτρα τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί σε 1.550.838 ΑΦΜ, ενώ έχουν στοχοποιηθεί άλλοι 655.208 οφειλέτες.
Το πιο ανησυχητικό (που όμως δεν ταράσσει το υπουργείο Οικονομικών) είναι η διαπίστωση πως από τα χρέη ύψους 108,5 δισ. ευρώ σε ρυθμίσεις βρίσκονται οφειλές μόλις 3,6 δισ. ευρώ! Και αναρωτιέται κανείς, με τα υπόλοιπα τι γίνεται;
Ανάλογη είναι και η εικόνα με τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, που αυξήθηκαν στα 49 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εντός ρυθμίσεων απέμειναν μόλις 4,7 δισ. ευρώ, καθώς 1.124.549 οφειλέτες, με οφειλές ύψους 19,6 δισ. ευρώ, τις έχασαν.
Αθροιστικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς εφορία και ΕΦΚΑ υπερβαίνουν τα 155 δισ. ευρώ και αν προστεθούν και τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια, το συνολικό κόκκινο χρέος φτάνει στα 250 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το ετήσιο ΑΕΠ.
Άλλα παραδείγματα που υπονομεύουν το αναπτυξιακό αφήγημα είναι οι πρόσφατες εκθέσεις Κομισιόν και ΟΟΣΑ που κατατάσσουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. με βάση την αγοραστική δύναμη, αλλά και η προσμονή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών για να λάβουν κρατικά επιδόματα ώστε να περάσουν τις γιορτές.
Τελικά, υπάρχουν δύο Ελλάδες ή μία που έχει διπλό πρόσωπο;