Skip to main content

Ρυθμίσεις και αρρυθμίες

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις ανακοινώθηκαν προ ημερών και για τις τράπεζες, με το «κούρεμα» ή και τον μηδενισμό προμηθειών τους

Τείνει να καταστεί «θεσμός» η κυβέρνηση να παρεμβαίνει ρυθμιστικά κάθε φορά που η αγορά υπερβάλλει εις βάρος του καταναλωτή.

Το είδαμε να συμβαίνει με τις εταιρείες ενέργειας και τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που κόπηκαν στου… Προκρούστη το κρεβάτι. Εδώ και περίπου τέσσερα έτη (!) συναντάται ως πρακτική και στα σούπερ μάρκετ, όπως και σε συγκεκριμένες κατηγορίες προμηθευτών τους, όπου το αρμόδιο υπουργείο επιμένει να νομοθετεί για τα περιθώρια κέρδους, ώστε να αποφεύγονται αισχροκερδείς ανατιμήσεις σε αγαθά καθημερινής ανάγκης. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις ανακοινώθηκαν προ ημερών και για τις τράπεζες, με το «κούρεμα» ή και τον μηδενισμό προμηθειών τους.

Οι ανωτέρω πρωτοβουλίες αποτυπώνουν την πολιτική της κυβέρνησης να δρα «πυροσβεστικά» υπέρ του πολίτη – φορολογούμενου, όποτε η επιχειρηματική κοινότητα «βάλλει» εναντίον του. Αποτυπώνει επίσης την έντονη ροπή της αγοράς προς την υπερβολή, αλλά και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλλουν την τάξη, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που «εισπράττουν» οι εταιρείες.

Σε μια χώρα που ξεχειλίζει από κανόνες, απαγορεύσεις και κυρώσεις, καθίσταται αδιανόητη η επίμονη -στα όρια της πρόκλησης- αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Αδιανόητη είναι και η επιμονή της αγοράς να μην αντιλαμβάνεται τα όρια του καταναλωτή. Δυστυχώς, αδιανόητη διαπιστώνεται και η αδιαφορία που επιδεικνύει ο καταναλωτής για τα δικαιώματά του, ομοίως και η αδιαφορία του κράτους να στηρίξει τη δημιουργία ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος.

Κατά συνέπεια, ρυθμιστικές παρεμβάσεις -που στρεβλώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό- θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα καταγράφονται αρρυθμίες στην αγορά και στους εποπτικούς μηχανισμούς.