«Η Κριμαία και το Ντονμπάς χάθηκαν, δεν μπορούμε να τα ξανακερδίσουμε»: Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι το είπε καθαρά σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien. Αναθέτοντας το μέλλον της σύγκρουσης στη διπλωματία. «Μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στη διπλωματική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσει τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλείνει σε δυο μήνες τρία χρόνια, φαίνεται ότι στο Κίεβο τα νερά αρχίζουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα: μια αλλαγή στρατηγικής. Ξεχνώντας τα περί πολέμου μέχρι τέλους ενάντια στον Ρώσο εισβολέα.
Από το «σχέδιο νίκης» του περασμένου Οκτωβρίου, ο Ζελένσκι μιλά πλέον για δύο…Ουκρανίες.
Ο Ζελένσκι αποδέχεται de facto τη διαίρεση (ίσως για πολλά χρόνια) της χώρας που έχει εξαντληθεί πλήρως από τον τριετή πόλεμο, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Ηδη, περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί στρατιώτες άλλωστε, έχουν κατηγορηθεί για λιποταξία.
Το Κίεβο παραδέχεται τώρα αυτό που ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ έχει πει: «Ο πόλεμος είναι χαμένος». Και πρέπει να τελειώσει. Με διαπραγματεύσεις. Κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει από την αρχή, όταν κάθε λογικός νους μπορούσε να δει τον παραλογισμό.
Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. «Η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού και οι διαπραγματεύσεις είναι ένας συμβιβασμός», τόνισε.
Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ήδη λόγος για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Για ένα τέλος σε έναν πόλεμο που έχει δυναμιτίσει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Κι όμως! Υπάρχουν ακόμη κάποιοι θερμοκέφαλοι, όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, που αρνείται κάθε συζήτηση για διαπραγματεύσεις. Ο Ολλανδός εξέφρασε την ανάγκη να βελτιωθούν οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιέβου στο πεδίο της μάχης. Να εξοπλιστεί η Ουκρανία με νέες αντιαεροπορικές άμυνες και πυρομαχικά. Και φυσικά να αυξηθούν κι άλλο οι αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ. «Κανόνια αντί για βούτυρο», σε μια Ευρώπη που προσπαθεί να γλυτώσει την ύφεση, αγωνιώντας για μια αναιμική ανάπτυξη.
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να κάνουν ένα δώρο στον Ρούτε και τους όμοιούς του: Να του δώσουν ένα τουφέκι και να τον στείλουν στα χαρακώματα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Για να μας δείξει ο …Ολλανδός «ήρωας» πόσα… απίδια έχει ο σάκος!