Skip to main content

Ο φόβος ενός τουρκο-συριακού μνημονίου

REUTERS/Marko Djurica

O Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ένα (εγγύς) μέλλον με κυρίαρχο του παιχνιδιού στη Συρία τον Ταγίπ Ερντογάν και, πιθανώς, χωρίς καν την εκεί παρουσία αμερικανικού στρατού

Οι ύμνοι Τραμπ για τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ρόλο του στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ υπερβαίνουν κατά πολύ την αναβίωση ενός παλιού πολιτικού έρωτα. Είτε ενοχλεί είτε όχι το εθνικό θυμικό, απλώς επιβεβαιώνουν -κυνικά μεν, μάλλον ορθολογικά δε- την αναβάθμιση του ρόλου της Άγκυρας στην περιοχή και το γεγονός ότι ο Ερντογάν γίνεται ισχυρός περιφερειακός παίκτης.

«Κανείς δεν ξέρει ποιος βρίσκεται πίσω από τη νέα κυβέρνηση της Συρίας. Εγώ, όμως, το γνωρίζω. Είναι η Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Συρία μετά τον Άσαντ, αλλά πιστεύω ότι η Τουρκία κρατάει το κλειδί της χώρας».

Κοινώς, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ένα (εγγύς) μέλλον με κυρίαρχο του παιχνιδιού στη Συρία τον Ταγίπ Ερντογάν και, πιθανώς, χωρίς καν την εκεί παρουσία αμερικανικού στρατού.

Η ισχυροποίηση αυτή της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν στερείται νέων κινδύνων και για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο μεγαλύτερος, δε, εξ αυτών δεν αφορά τον πυρήνα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εκεί ο πήχης των προσδοκιών έχει ήδη πέσει κατακόρυφα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και ουδείς φαίνεται να προσβλέπει πλέον σοβαρά στο άνοιγμα του δρόμου για τη Χάγη.

Ο βασικός κίνδυνος, για τον οποίο προειδοποιούν ήδη όσοι παρακολουθούν προσεκτικά την τουρκική στρατηγική, είναι ένας αιφνιδιασμός με ένα τουρκο-συριακό μνημόνιο, ανάλογο του τουρκο-λυβικού: Μια συμφωνία της Άγκυρας με τους τζιχαντιστές της Δαμασκού για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που θα έδιναν στην Τουρκία μία «γλώσσα» ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κύπρο και τη Συρία. Μια επανάληψη, δηλαδή, του τουρκο-λυβικού μνημονίου, που αυτή τη φορά θα αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι ευθέως την Ελλάδα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαν να αποτρέψουν Αθήνα και Λευκωσία μια τέτοια κίνηση και οι απαντήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές: «Σε διμερές επίπεδο ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε, διότι δεν έχουμε σχέσεις με τους τζιχαντιστές της Συρίας», είπε χαρακτηριστικά στο Νaftemporiki TV ο βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Συρίγος, σημειώνοντας: «Εδώ παίζουν ρόλο οι ισχυρές συμμαχίες. Πρέπει να ενημερώσουμε τους συμμάχους μας και να τους πιέσουμε να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Είναι όμως βέβαιο, ότι εάν η Τουρκία επιλέξει αυτή την οδό, έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει, διότι οι τζιχαντιστές εξαρτώνται από την Άγκυρα»…