«Βγάζουν χρήματα από τη σκόνη των παπουτσιών των πελατών που μπαίνουν στα καταστήματά τους». Έτσι έλεγαν για τις τράπεζες προ κρίσης, καθώς στόχος ήταν να προσελκύσουν τον πελάτη στο φυσικό κατάστημα, προκειμένου να του παρέχουν διάφορες άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες.
Κάπως έτσι προσέφεραν δωρεάν συναλλαγές στο γκισέ, τις οποίες με το web banking πολλοί καταναλωτές τις κάνουν μόνοι τους, μόνο που επιβαρύνονται.
Από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, η γκρίνια για τις 4 συστημικές έφερε μια πρώτη σχετική φτήνια. Άλλες μείωσαν τις χρεώσεις για συγκεκριμένου τύπου συναλλαγές κι άλλες σέρβιραν συνδρομητικά πακέτα μηνιαίας ή ετήσιας χρέωσης, εξασφαλίζοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό δωρεάν συναλλαγών.
Πολύ λίγο, πολύ αργά, ώσπου φτάσαμε στης Κυριακής τα κυβερνητικά.
Περί τα μέσα Ιανουαρίου, μετά το λίγωμα από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, θα μηδενιστούν οι τραπεζικές προμήθειες στις ηλεκτρονικές πληρωμές και θα τεθεί το όριο 0,5 ευρώ στα εμβάσματα από φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 5.000 ευρώ. Δηλαδή, έως 1 ευρώ χρέωση για τον αποστολέα και για τον παραλήπτη (έως 0,5 έκαστος).
Το συνολικό κόστος για τις τράπεζες απ’ τα κουρέματα υπολογίζεται στα 130-150 εκατ. ευρώ.
Οι συστημικές τράπεζες, όμως, θα διαθέσουν και 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση/κατασκευή σχολείων (στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»). Αυτή η επιβεβλημένη κοινωνική δράση δεν θα τις πειράξει. Άπαξ κι είναι εντάξει.
Ο διπλάσιος ΕΝΦΙΑ στα οικιστικά ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers, αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2026, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και να μειωθούν οι τιμές. Ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100% εάν στις 31/12/2025 δεν υπάρχει ενεργό μισθωτήριο.
Ένας χρόνος προθεσμία, περίπου όσος δηλαδή χρειάζεται για τη μεταβίβαση ακινήτου, λόγω γραφειοκρατίας. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα προσβληθεί το μέτρο στα δικαστήρια. Δεν έχω πληροφορία, αλλά τα ξένα funds δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία.
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. αποτιμώντας τα μέτρα αναδιπλώθηκε με ψυχραιμία στο -0,97%, διατηρώντας την απόδοση του 2024 σε επίπεδα άνω του +20%.
Ο πολίτης τι κερδίζει απ’ όλη αυτή τη φασαρία; Μια εξοικονόμηση έως 20 ευρώ (;) το χρόνο και μια κάποια ψυχολογία για το δρόμο.