Χριστουγεννιάτικες μέρες έρχονται, τι καλύτερο λοιπόν να αρχίσουμε να λέμε παραμύθια! Ξεκινώντας πάντα, μια φορά και έναν καιρό, μπορούμε να διανθίσουμε την ιστορία μας και να τις δώσουμε τη φαντασιακή διάσταση που επιθυμούμε.
Στην αγορά εργασίας, τέτοια παραμύθια ευδοκιμούν όλο τον χρόνο, όχι μόνο κατά τις εορταστικές ημέρες. Ας θυμηθούμε μερικά εξ αυτών:
*Μια φορά και έναν καιρό, οι εργαζόμενοι στη χώρα είχαν πενθήμερο και οκτάωρο: Πρόκειται για γνωστό «παραμύθι» που πιστεύουν οι νέες γενιές, οι οποίες δεν έχουν δουλέψει ποτέ πενθήμερο και οκτάωρο. Να όμως, που τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύδουν όλους αυτούς τους παραμυθατζήδες! Σύμφωνα με την ανάλυση που αφορά το γ’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, το 20,6% των εργαζομένων δουλεύει περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 50,7% εργάζεται 40 – 47 ώρες. Άρα οι επτά στους δέκα, απασχολούνται πολύ παραπάνω από 8 ώρες ημερησίως ή αναγκάζονται να δουλέψουν και έκτη, ίσως και έβδομη μέρα, για να καλύψουν τις ώρες εργασίες που θέλουν ή που πρέπει.
*Μια φορά και έναν καιρό, οι εργαζόμενοι λάμβαναν αυξήσεις στους μισθούς τους: Πρόκειται για το πολύ επίκαιρο «παραμύθι» των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο, θεσμοθετεί κανόνες και χρονοδιάγραμμα για να στηριχθούν οι ΣΣΕ. Διατηρώντας όμως όλες τις βλαπτικές μεταβολές του παρελθόντος (ΟΜΕΔ, μετενέργεια, υποχρεωτικότητα, σύσταση σωματείων, απεργίες), ουσιαστικά πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Έτσι οι ΣΣΕ καλύπτουν μόλις το 25 – 30% των εργαζομένων της χώρας, χωρίς ελπίδα για άμεση βελτίωση του εν λόγω ποσοστού στο 80% όπως θέλουν μετ’ επιτάσεως στην ΕΕ.
*Μια φορά και έναν καιρό, δεν υπήρχε βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Πρόκειται για άλλο ένα «παραμύθι» που σχετίζεται με το φόβο που υπήρχε (και υπάρχει), για να γίνει η σχετική καταγγελία. Στην Επιθεώρηση Εργασίας, τρία χρόνια που λειτουργεί το συγκεκριμένο τμήμα, διαπιστώνουν τεράστια αύξηση των καταγγελιών σε ετήσια βάση. Από 130 που είχαν υποβληθεί το 2022, ξεπέρασαν τις 300 φέτος και έπεται συνέχεια. Για να μην πούμε ότι το ίδιο εισπράττει και η ΓΣΕΕ, που μόλις προ ημερών έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα, από σχετική έκθεση. Τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στη χώρα, έχει δεχτεί κάποιας μορφής βία και παρενόχληση στο χώρο εργασίας του. Από αυτούς μάλιστα, το 75% είναι γυναίκες τα θύματα!
Είπαμε, από παραμύθια έχουμε πολλά που ευδοκιμούν στην αγορά εργασίας. Κάποια στιγμή όμως, πίσω από τα παραμύθια, κρύβονται πολύ σκληρές αλήθειες. Και επιτέλους η κοινωνία, πρέπει να σταματήσει να παραμυθιάζεται. Άλλωστε, τα παραμύθια είναι για μικρά παιδιά…