Υποτονικά αντέδρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και τις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, που προειδοποίησε για χαμηλότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Αν και η αγορά είχε προεξοφλήσει την μείωση κατά 25 μονάδες βάσης , οι γενικότερες εξελίξεις στην Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και η επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθιστούν τώρα πιο αβέβαιες τις μελλοντικές προοπτικές.
Η Λαγκάρντ ήταν πάντως πολύ προσεκτική με όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου: Δεν ανέφερε το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε μίλησε ευθέως για τις κρίσεις στη Γερμανία ή τη Γαλλία.
Αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ έστειλε -πίσω από τις λέξεις- αρκετά μηνύματα για τους πολλαπλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα όποια σενάρια: «Ο κίνδυνος αυξημένων τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, επιβραδύνοντας τις εξαγωγές και αποδυναμώνοντας την παγκόσμια οικονομία», ήταν μια από τις επισημάνσεις της Λαγκάρντ, αναφορικά με τους δασμούς που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Οσοι γνωρίζουν πάντως την Λαγκάρντ κάνουν λόγο για μια «αλλαγή γλώσσας»: Η εξάλειψη της δέσμευσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στην περιοριστική ζώνη «όσο χρειαστεί», δεν είναι δευτερεύον ζήτημα. Αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή, η οποία ώθησε την αγορά να σκεφτεί ότι βραχυπρόθεσμα η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ακόμη και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς, τον Ιανουάριο.
Με απλά λόγια: Η ΕΚΤ θεωρεί πλέον τον πληθωρισμό ελεγχόμενο. Δεν πιστεύει πλέον ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια «περιοριστική» νομισματική πολιτική και στο εξής επικεντρώνεται στη στήριξη της ανάπτυξης
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγορές αναμένουν επιτάχυνση των μειώσεων επιτοκίων τους επόμενους μήνες.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, για να σταματήσει η πολιτική της ΕΚΤ να είναι περιοριστική, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά άλλες 100 μονάδες βάσης ως τον Ιούνιο.
Τώρα, η μοναδική σκέψη της Λαγκάρντ είναι να αποτραπεί η υπερβολική επιβράδυνση της οικονομίας, με μια διευκολυντική προσέγγιση όταν έρθει η ώρα. Και για τους επενδυτές, αυτή η στιγμή θα είναι το καλοκαίρι του επόμενου έτους.
Αν ένας σκηνοθέτης θα ήθελε να κάνει μια ταινία για τις νομισματικές αποφάσεις της ΕΚΤ, θα μπορούσε να δώσει τον εξής τίτλο: Η ΕΚΤ δεν είναι πια η «Ωραία Κοιμωμένη» της Φρανκφούρτης και της ευρωζώνης. Επιτέλους…