Το χειρότερο σύστημα υγείας διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέρει λόγω της μετ’ εμποδίων πρόσβασης των ασθενών, ενώ χαμηλή βαθμολογία πήραν και στη διοικητική αποτελεσματικότητα αλλά και την ισότητα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση του Commonwealth Fund, που μελέτησε τα συστήματα υγείας σε 10 πλούσιες χώρες.
Μη λέμε τα γνωστά. Δεν μπορεί να μην έχεις δει ταινία με τραυματία στο φορείο να τον ρωτούν στην υποδοχή αν έχει κάλυψη ασφαλιστική ή θα πληρώσει απ’ την τσέπη του τη λυπητερή. Εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον 26 εκατ. Αμερικανοί που δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ενώ 100 εκατ. έχουν φορτωθεί με κάποιου είδους χρέος για περίθαλψη.
Και πολλά πληρώνουν -το 2021, για παράδειγμα, είχαν σχεδόν διπλάσιο κόστος κατά κεφαλήν από τη Γερμανία-, και έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τις 10 χώρες της έρευνας και το υψηλότερο ποσοστό θανάτων που μπορούν να προληφθούν.
Δεν αντιδρούν, όμως, για αυτήν τη ρεϊγκανική απορρύθμιση, που το κόστος αύξησε, αλλά όχι τους δείκτες παροχής.
Δεν αντιδρούν, αλλά δικαιολογούν τη δολοφονία του CEO ενός κολοσσού της ασφάλισης. Η διαδικτυακή υποδοχή της εν ψυχρώ εκτέλεσης, πριν ακόμη συλληφθεί ο 26χρονος, πριν ξεφλουδίσουν το «ποιόν» του, τρόμαξε πολλούς. Σίγουρα τους επικεφαλής εταιρειών, όχι μόνο ασφαλιστικών.
Το κύμα συμπαράστασης για τον «Ρομπέν των ασθενών», αριστούχο φοιτητή, σπλάχνο της ελίτ, φούσκωσε, μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος, της φωτογραφίας, της ιστορίας του, πριν αλλά ιδιαίτερα μετά από ένα ατύχημα που του κόστισε ένα σοβαρό χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη. Ξεχείλισε η αγανάκτηση για τη βιομηχανία υγείας, με την άρρωστη κερδοφορία, φούντωσε η οργή για τον κυνισμό της ελίτ, δυσαρέσκεια που ξανάφερε τον Τραμπ στην εξουσία, για να κυβερνήσει με την πλουτοκρατία.
Θα αλλάξει κάτι στο σύστημα υγείας; Εκτός από το να κοπούν και τα ψιχία, δεν βλέπω άλλη ακολουθία. Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, που δολοφόνησε τον Μπράιαν Τόμσον, θα χαθεί στο άλλο βιομηχανοποιημένο σύστημα, το σωφρονιστικό.