Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποχωρεί σε λίγες εβδομάδες από τη θέση. Ήταν ο πρώτος μη διπλωμάτης καριέρας στην Παναγή Κυριακού, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια.
Ο απερχόμενος, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης, πέρασε μια σχετικά εύκολη θητεία στην Αθήνα. Τι να πει κι ο Τόμας Μ. Τ. Νάιλς (1993-1997) με τα Ίμια καυτά; Μετά, σε συνέδριο στο Χάρβαρντ εξόργισε τους Τούρκους, λέγοντας πως η Ελλάδα είχε δίκιο στο θέμα των Ιμίων και «εκ των υστέρων πιστεύω ότι έπρεπε να το είχαμε πει».
Από χθες το πρωί, και τι δεν έχει ειπωθεί για την πρώτη πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Αν τοποθετηθεί -η υποψηφιότητα θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας- θα πρόκειται για πολιτικό διορισμό κι όχι τεχνοκρατική επιλογή. Έχει ξανασυμβεί.
Υπό κανονικές συνθήκες, ελάχιστοι, πλην ημών στο ελληνικό χωριό, θα ασχολούνταν με το πρεσβευτικό πόστο στη Β. Σοφίας 91. Κάποιοι θα επισήμαιναν ότι η εντυπωσιακή κυρία, πρώην εισαγγελέας και τηλεοπτική περσόνα, δεν έχει εμπειρία διεθνούς πολιτικής ή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, άλλοι δεν θα βιάζονταν να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς η θέση κι ένα επικοινωνιακό χαρακτήρα τον έχει.
Τώρα, έχει και διεθνή σχόλια. Από την Daily Mail, που κάνει λόγο για «έπαθλο παρηγοριάς» για τον φημολογούμενο χωρισμό της από τον πρωτότοκο γιο του Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι τους Νew York Times, την Page Six και τον Τζίμι Κίμελ, που αστειεύτηκε: «Τι οικογένεια είναι αυτή. Έχει περισσότερους συγγενείς που εργάζονται στον Λευκό Οίκο από ό,τι εγώ σε αυτή την εκπομπή».
Ξεθάφτηκε και δημοσίευμα του New Yorker της 1ης/10/2020 με τίτλο «Η κρυφή ιστορία της αποχώρησης της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από το Fox» και τα απόκρυφα ανδρών, μια καταγγελία κι ένας βαρύς συμβιβασμός με τους γάμους, τον αρραβώνα -ναι, στον 21ο αιώνα- και μία socialite, που «τι θυσία έχει κάνει», γίναν χυλός.
Δεν υποτιμώ τα πικάντικα, γίνονται ευχάριστο ανάγνωσμα. Δεν υποτιμώ τα ρουσφέτια. Φέρνουν μπερεκέτια. Μη σέρνουν και σεκλέτια, φοβάμαι.