Skip to main content

Ανησυχεί το παραγωγικό έλλειμμα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Πρόκειται για ένα ποσό που ανέρχεται στο 12% του ΑΕΠ

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η αξία των εισαγωγών στην Ελλάδα ήταν υψηλότερη κατά 28,32 δισ. ευρώ σε σχέση με την αξία των εξαγωγών εγχωρίως παραγόμενων αγαθών.

Πρόκειται για ένα ποσό που ανέρχεται στο 12% του ΑΕΠ, που αξιολογείται ως εξαιρετικά υψηλό και αναδεικνύει τα προβλήματα εξωστρέφειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Το εμπορικό έλλειμμα καλύπτεται κατά ένα μέρος από το πλεόνασμα των υπηρεσιών, λόγω του τουρισμού και της ναυτιλίας και περιορίζεται το συνολικό εξωτερικό έλλειμμα της χώρας στα επίπεδα του 6%-7% του ΑΕΠ, ποσοστό που επίσης οι αναλυτές, εγχώριοι και ξένοι, το θεωρούν ανησυχητικό, αλλά το παραβλέπει η κυβέρνηση, που στρέφει τα επικοινωνιακά φώτα σε άλλα οικονομικά μεγέθη.

Όμως το πρόβλημα που εντοπίζεται στο ισοζύγιο αγαθών δεν είναι ένα απλό ζήτημα αφαίρεσης των εισαγωγών από τις εξαγωγές, αλλά δύο επισημάνσεις του ΚΕΠΕ το καθιστούν πιο σύνθετο και πιο ανησυχητικό.

Η πρώτη επισήμανση αφορά την εξαγωγική εξειδίκευση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι με βάση τα μερίδια εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων διαπιστώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση σε σύγκριση με τις 20 χώρες της Ευρωζώνης. Επιπλέον, τα μερίδια εξαγωγών βιομηχανοποιημένων προϊόντων συρρικνώνονται σταθερά.

Η δεύτερη επισήμανση αφορά το «υψηλό εισαγωγικό περιεχόμενο των εξαγωγών», με την Ελλάδα να κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη.

Τι μας λέει το ΚΕΠΕ; Πως η εγχώρια παραγωγή έχει μεγάλη και διευρυνόμενη εξάρτηση από εισαγόμενα αγαθά, με αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, στην παραγωγική βάση της οικονομίας και στην ανταγωνιστικότητα.

Συγχρόνως, το καθαρό όφελος για την εγχώρια οικονομία περιορίζεται αισθητά, αφού ένα σημαντικό μέρος των κερδών από τις εξαγωγές διοχετεύεται σε ξένες οικονομίες, για την προμήθεια πρώτων υλών και ημιτελών αγαθών.

Ίσως είναι η ώρα να αφήσουμε το ανούσιο κυνήγι των ρεκόρ στις ροές επενδυτικών κεφαλαίων, που περιορίζονται σε κατοικίες και σε εξαγορές υφιστάμενων επιχειρήσεων, και να κυνηγήσουμε ουσιαστικές, παραγωγικές και εξωστρεφείς επενδύσεις, πριν είναι αργά.