Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρώπη βρίσκεται η χώρα, μετά την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, που εντάσσει στην ελληνική νομοθεσία την Κοινοτική Οδηγία για τον κατώτατο μισθό.
Στο υπουργείο Εργασίας μπορούν να πανηγυρίσουν που κατάφεραν να θεσμοθετήσουν τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου, που θα ισχύει από το μακρινό 2028 και μετά! Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν την αρετή της υπομονής.
Μια αρετή που την έχουν μάθει καλά τελευταία. Άλλωστε, μιλάμε για τους ίδιους εργαζόμενους, που (θεωρητικά) θα έπρεπε να λαμβάνουν τριετίες. Εδώ και 14 μήνες (ήταν 9 Οκτωβρίου 2023), έχει δοθεί στη δημοσιότητα διευκρινιστική εγκύκλιος. Οι τριετίες «ξεπάγωσαν» και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα έπρεπε να σπεύδουν στα λογιστήρια των πάσης φύσεως επιχειρήσεων για να λάβουν τις αυξήσεις τους, από 10 – 30%, ανά περίπτωση.
Μόνο που η «πιάτσα» διαβάζει λίγο διαφορετικά τις διατάξεις και τις εγκυκλίους. Βλέπει «αντιφατικά σημεία», διαπιστώνει ζητήματα «ερμηνείας» και καταλήγει στο να έχει ενδοιασμούς για το εάν θα πρέπει να καταβληθούν οι τριετίες ή όχι. Για να μη μιλήσουμε για τις χιλιάδες εκείνες περιπτώσεις εργαζομένων, που φρόντισαν οι εργοδότες να τους δώσουν αύξηση λίγα ευρώ πάνω από τον κατώτατο. Έτσι, έχασαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τριετίες και τώρα επαφίονται στην καλή διάθεση του εργοδότη τους, για να τους δώσει καμιά αυξησούλα, μπας και βγάλουν τον μήνα.
Όμως, όλα αυτά το υπουργείο Εργασίας δεν το απασχολούν. Επιτέλους, ήρθε η στιγμή τα δύο μέρη (εργοδότες και εργαζόμενοι) να διαπραγματευθούν για καλύτερους μισθούς. Στη Σταδίου 29 απλώς έφτιαξαν ένα «δίχτυ ασφαλείας». Τώρα ήρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι να πατήσουν πάνω σε αυτό και να εκτινάξουν τον μισθό τους σε άλλο επίπεδο.
Βέβαια, όταν η συζήτηση για διαπραγμάτευση εργοδότη και εργαζόμενου ανοίγει, θυμίζει λίγο το ανέκδοτο με τα πρόβατα και τους λύκους, που συζητούν όλοι μαζί για το ποιο θα είναι το μεσημεριανό στο κοινό τους τραπέζι! Άρα, μάλλον άδικος κόπος.
Πάντως, στην Ευρώπη φαίνεται ότι έχουν ενημερωθεί για τα ελληνικά πεπραγμένα. Ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) της ΓΣΕΕ, προ ημερών ενημέρωσε σχετικά τη Συμβουλευτική Επιτροπή ΥΑ της Κομισιόν, παρουσία εκπροσώπων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε δηλαδή σε μια σειρά από καταστάσεις που κυριαρχούν στην Ελλάδα, όπως είναι η «έλλειψη του κοινωνικού διαλόγου με τον αποκλεισμό της εργατικής πλευράς», η «πολύ περιορισμένη εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και η «υποκαταγραφή ή μη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών στη χώρα».
Αναμένονται αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους. Μέχρι τότε, η αρετή της υπομονής είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τους εργαζόμενους. Για να βγει ο μήνας…