Skip to main content

Ο «Μακρονισμός» είναι νεκρός

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Υπεύθυνος για αυτό το «χάος» είναι πράγματι ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ποτέ δεν ήταν τόσο αδύναμος και στριμωγμένος, μετά την αλαζονική απόφασή του να διαλύσει το Κοινοβούλιο, τον περασμένο Ιούνιο

Μόλις τρεις μήνες μετά τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ είναι παρελθόν, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Μια εξέλιξη αναμενόμενη εδώ και καιρό:

Η μεν Αριστερά είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού της «φτωχοποίησης» των Γάλλων, όπως υποστηρίζει.

Για την άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν επίσης,  ο πραγματικός στόχος, δεν ήταν ο Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά ο μόνος άνδρας που ασκεί την εξουσία στη χώρα: ο  πρόεδρος Μακρόν, τον οποίο φιλοδοξεί να διαδεχθεί η Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2027 ή και νωρίτερα, αν ο Γάλλος πρόεδρος εξαναγκαστεί σε παραίτηση. ‘Αλλωστε, στο σημερινό πλαίσιο, αυτή που γίνεται πιο δυνατή είναι η Μαρίν Λεπέν.

Η ηγέτιδα της άκρας δεξιάς ξεκίνησε ήδη την κούρσα για την προεδρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής. Με μια λαϊκίστικη ομιλία ενάντια στους αυστηρούς προϋπολογισμούς που «κρατούν ομήρους τους πιο ευάλωτους Γάλλους».

Ουδείς μπορεί πλέον να εγγυηθεί άλλωστε ότι η θεσμική και πολιτική δομή  της χώρας θα αντισταθεί στη συνδυασμένη πίεση της ακροδεξιάς-της δύναμης που από μόνη της συγκεντρώνει 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους, αλλά έχει πλέον και τη στήριξη μεγάλου τμήματος της οικονομικής ελίτ της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, υπεύθυνος για αυτό το «χάος» είναι πράγματι ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ποτέ δεν ήταν τόσο αδύναμος και στριμωγμένος, μετά την αλαζονική απόφασή του να διαλύσει το Κοινοβούλιο, τον περασμένο Ιούνιο. Νομίζοντας ότι είναι ένας «μικρός Ναπολέων»!

Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ σηματοδοτεί «το τέλος του Μακρονισμού. Είναι αποτέλεσμα της «τύφλωσης» και της αλαζονείας του Μακρόν, που βύθισε την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση όταν χρειάζεται επείγοντα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της.

O Μακρονισμός είναι νεκρός.Τα περιθώρια ελιγμών του Γάλλου προέδρου είναι πλέον εξαιρετικά στενά. Και αν του πήρε δύο μήνες μετά τις εκλογές του καλοκαιριού για να ανακαλέσει από τα «αζήτητα» τον Μισέλ Μπαρνιέ και να τον διορίσει πρωθυπουργό, τώρα πρέπει να βρει αντικαταστάτη του πολύ γρήγορα.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει να βυθίσει την ήδη προβληματική γαλλική οικονομία,

Αλλά και ένα παρατεταμένο αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιέσεις να παραιτηθεί ο Μακρόν και να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές πριν λήξει η θητεία του το 2027.

Την παραίτησή του που ζητούν η ακροδεξιά και η αριστερά, αλλά Μακρόν, που θα μιλήσει στους Γάλλους το βράδυ, το απορρίπτει κατηγορηματικά.

Η παραίτηση του Γάλλου προέδρου και η προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών θα μπορούσαν να  σώσουν την παρτίδα, αφού η Βουλή δεν μπορεί να διαλυθεί πριν από τον επόμενο Ιούνιο.

Ο Μακρόν δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένος να κάνει ούτε καν αυτοκριτική. Η τύφλωση του προέδρου είναι αδικαιολόγητη σε αυτό το σημείο, δεδομένης της θεσμικής κρίσης που είχαν ως αποτέλεσμα, οι αποφάσεις του. Αλλά το μόνο που ενδιαφέρει τον Γάλλο πρόεδρο είναι η διατήρηση της προσωπικής του εξουσίας.