Γίνονται σπουδαία στην Κορέα. Την καλή, τη Νότια, τη «χώρα της πρωινής γαλήνης», που περιβάλλεται από γίγαντες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία. Μοιάζει σαν «γαρίδα ανάμεσα σε φάλαινες», σύμφωνα με κορεάτικη παροιμία.
Η γαρίδα-μέλος της G20, δύναμη στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και στην παραγωγή microchips, είναι δυτική. Δεν πατάει κουμπιά σαν την άλλη, με τον Μέγα Διάδοχο και Ήλιο του 21ου αιώνα. Από το 1987, όταν διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές, μετά από 39 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, ακολουθεί τον δημοκρατικό κανόνα.
Σε τέτοιο βαθμό, που «για να προστατεύσει τη φιλελεύθερη τάξη από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψει αντικρατικά στοιχεία» ο πρόεδρος επέβαλε δικτατορία.
Δεν είναι αστεία. Ο πρώην σκληροπυρηνικός εισαγγελέας, που επέβλεψε την καταδίκη της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ και του κληρονόμου της Samsung, Λι Τζάε-Γιονγκ, με κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά, πήρε φόρα κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Ακόμη και το κόμμα του τον άδειασε και διαβεβαίωσε πως «θα αντιταχθεί μαζί με τον λαό στο λάθος». Ο αγέλαστος πρόεδρος, όμως, έχει με την απροκάλυπτη παρέμβαση στην κοινοβουλευτική πολιτική πάθος. Αυτό είναι το θέμα, ότι η Εθνοσυνέλευση ελέγχεται από την αντιπολίτευση και του φέρνουν αντιρρήσεις τα «ανατρεπτικά στοιχεία». Στον προϋπολογισμό. Ακούει η Γαλλία; Να, η λύση, όταν σε ζορίζει η δημοκρατία.
Υπό κανονικές συνθήκες, δεν ξεκινά κανείς μια σταυροφορία για τον προϋπολογισμό. Όταν, όμως, η πολιτική μετατρέπεται σε θρησκεία, η ήττα είναι αδιανόητη, αφού δεν μιλάμε πλέον για πολιτική μάχη, αλλά για αντιπαράθεση του καλού με το κακό ή την τελευταία μάχη της Αποκάλυψης. «Η Εθνοσυνέλευση έχει περικόψει πλήρως τους προϋπολογισμούς… υπονομεύοντας τις βασικές λειτουργίες του κράτους. Αυτό έχει αφήσει τους πολίτες μας σε μια κατάσταση χάους, με τη δημόσια ασφάλεια να καταρρέει».
Στη Νότια Κορέα όλα αυτά; Μαζεύτηκαν επιβαρυντικά. «Στοιχεία αντικρατικά» τον Ιανουάριο κατέθεσαν νομοσχέδιο για την έναρξη ειδικής έρευνας σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή της συζύγου του σε χειραγώγηση μετοχών. Η Πρώτη Κυρία και η οικογένειά της δυσκολεύονται με την τήρηση αρχών.
Εμείς, πάλι, με έναν κόσμο παραλογισμών.