Skip to main content

Η λογική στα… καταφύγια

Ο ίδιος ο αξιωματούχος επισημαίνει πως «η Ουκρανία δεν επιστρατεύει και δεν εκπαιδεύει αρκετούς νέους στρατιώτες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας»

Ανησυχία και ανατριχίλα προκαλούν οι συστάσεις ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής κυβέρνησης προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την ηλικία στράτευσης στα 18 χρόνια. Στόχος της σύστασης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών της Ουκρανίας απέναντι στους πιο πολυάριθμους Ρώσους και ας είναι και 18χρονα παιδιά.

Ο ίδιος ο αξιωματούχος επισημαίνει πως «η Ουκρανία δεν επιστρατεύει και δεν εκπαιδεύει αρκετούς νέους στρατιώτες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας».

Δεν φτάνουν, δηλαδή, οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και τραυματίες άνω των 25 ετών που έχουν πέσει στα πεδία των μαχών, αλλά, κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, πρέπει να δοκιμάσουν την «τύχη» τους και οι 18χρονοι.

Συγχρόνως, διαμορφώνεται ένα κλίμα ανησυχίας και τρόμου στον κόσμο, ειδικά στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες ανακαινίζουν ή σκάβουν και νέα πυρηνικά καταφύγια. Οι Γερμανοί δίνουν οδηγίες στους πολίτες τους για τα καταφύγια και μοιράζουν φυλλάδια επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου – σκηνικά που οι νεότερες γενιές τα έχουν δει μόνο στον κινηματογράφο. Παραλογισμός.

Εξαγγέλλονται, ακόμη, εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ, με κερδισμένη την πολεμική βιομηχανία και χαμένους όλους τους υπόλοιπους κλάδους.

Το μήνυμα από όλα αυτά είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να λήξει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος και θα φροντίσουν να τον συντηρήσουν «όσο πάει», παρότι είναι μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη και το ατύχημα -που μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια τραγωδία- είναι πιθανό να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μια αναγκαία υποσημείωση: Όλα τα γεγονότα αυτά εκτυλίσσονται μακριά από τις ΗΠΑ, που κινούν τα νήματα.

Οι θιασώτες της συνέχισης του πολέμου επικαλούνται ως δικαιολογία το λατινικό απόφθεγμα «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Όμως, αυτός που θέλει πραγματικά την ειρήνη, την επιτυγχάνει.

Απαντήσεις στο λατινικό ρητό έχουν δώσει -και μάλιστα πολύ πριν διατυπωθεί- Έλληνες σοφοί. «Διά την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται» είχε πει ο Πλάτωνας.

«Ουδείς γαρ ούτω ανόητος εστί όστις πόλεμον προ ειρήνης αιρέεται» είπε ο Ηρόδοτος. Δηλαδή, «κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη».

Και όμως υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι φρόντισαν να κλειδώσουν τη λογική στα καταφύγια.