Ξάφνιασε ευχάριστα η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τον Σκοτ Μπέσεντ ως 79ο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο 62χρονος Μπέσεντ, βετεράνος της Wall Street, θεωρείται ικανός να εφαρμόσει τις επιθετικές πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου, αλλά με την ελπίδα ότι θα υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση, ειδικά στο θέμα των εμπορικών περιορισμών.
Εκεί που μάλλον θα κινηθεί εξίσου επιθετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι στην πολιτική φορολογικής μεταρρύθμισης και στη μείωση των δημοσιονομικών δαπανών.
«Ασφαλές στοίχημα». «Δουλειά όπως συνήθως». Αυτοί ήταν οι πρώτοι χαρακτηρισμοί για τον Μπέσεντ, που γενικώς θεωρείται μια πιο μετριοπαθής επιλογή σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους για τη θέση.
Ποιο είναι το προτέρημα του νέου «τσάρου» της αμερικανικής οικονομίας; Μα, το γεγονός πως έκανε επιτυχημένη καριέρα στην αγορά αντισταθμιστικών ταμείων ως ιδρυτής του hedge fund Key Square Group. Η εμπειρία τού προσδίδει την ικανότητα να μπορεί να διαχειρίζεται τυχόν ανατροπές και κυρίως να διερευνά τα όρια της επενδυτικής δραστηριότητας, αναζητώντας πάντοτε αντιστάθμισμα. Οι πέντε εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει (ομοσπονδιακό χρέος, δημοσιονομικό έλλειμμα, κόστος εξυπηρέτησης χρέους, ισχυρό δολάριο, και σχέσεις με τη Federal Reserve) ίσως αποδειχθούν πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους απ’ ό,τι οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Κι αυτό γιατί ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές επειδή οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πίστεψαν περισσότερο το δικό του οικονομικό πλάνο. Που σημαίνει πως η επιτυχία στην οικονομική πολιτική είναι υποχρεωτική για τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.
Ο μόνος που ανοικτά είχε εκφράσει αντίθεση στον διορισμό του Μπέσεντ ως υπουργού Οικονομικών ήταν ο Έλον Μασκ, καθώς τον θεωρούσε συνηθισμένο. Το «δουλειά όπως συνήθως» οδηγεί τις ΗΠΑ στην πτώχευση, όπως συνηθίζει να λέει ο μεγιστάνας. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια ενδιαφέρουσα επιλογή.