Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το είχαν καταλάβει εδώ και καιρό. Δεν είχαν όμως το εργατικό δυναμικό για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Έστω και έτσι πάντως, κατάφεραν να πετύχουν ένα αρχικό ξεκαθάρισμα στο χρέος προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Έτσι, από τα 48,84 δισ. ευρώ που ανήλθε το φέσι του ΕΦΚΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, τα 9,8 δισ. ευρώ χαρακτηρίστηκαν ως «χαμηλής εισπραξιμότητας». Άρα, το 20% του συνολικού χρέους δεν μπορεί να εισπραχθεί. Συνεπώς, καλό είναι να το αφήσουμε στην άκρη, να μη μπαίνουν κάθε μήνα και πρόσθετα τέλη, γιατί δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα. Εκτός αν υπάρχει τρόπος να εισπραχθούν οφειλόμενα από επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει ή από οφειλέτες που έχουν αποβιώσει!
Γι’ αυτό και στο ΚΕΑΟ, εδώ και καιρό, ψάχνουν μόνο τα «φρέσκα κουλούρια». Εκεί υπάρχουν οι ελπίδες για να εξοφληθεί χρέος που έχει δημιουργηθεί από μη εμπρόθεσμη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Ή έστω να ενταχθεί σε κάποιο διακανονισμό, που στις μέρες μας λέγεται και «ρύθμιση». Έτσι, κατάφερε το ΚΕΑΟ το τελευταίο τρίμηνο να πετύχει ρεκόρ εισπράξεων, καθώς για πρώτη φορά «έσπασε το φράγμα» του μισού δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 515 εκατ. ευρώ. Πήγαν στην άκρη όλες εκείνες οι περιπτώσεις χρέους που δεν μπορούσαν να εισπραχθούν και προκαλούσαν καθυστερήσεις. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασχολήθηκαν με εκείνες τις περιπτώσεις που μπορούσαν να βρουν ρευστό και πέτυχαν διάνα! Έστειλαν και 35.000 ατομικές ειδοποιήσεις και αμέσως το αποτέλεσμα ήταν θετικό.
Μόνο που στο υπουργείο Εργασίας πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να περιμένουν αποτελέσματα, μόνο από τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εργαζομένων. Ακόμα και αν μετά τους «χειροκροτούν» ή τους δίνουν δημόσια «συγχαρητήρια». Όλα αυτά, πέρα από ηθική επιβράβευση (που δεν πρέπει να υποτιμάται), δεν βοηθούν πρακτικά. Δεν λύνουν τα προβλήματα, ούτε δίνουν ώθηση για περαιτέρω αύξηση των εσόδων.
Στο ΚΕΑΟ είναι ολοφάνερο πως γίνεται καλή δουλειά. Φέτος στο εννεάμηνο έχουν εισπραχθεί 1,44 δισ. ευρώ. Με τους ρυθμούς που έχουν πιάσει, φαντάζει απόλυτα εφικτός ο στόχος για 1,8 ή ακόμα και 1,9 δισ. ευρώ συνολικά ετήσια έσοδα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε νέο ρεκόρ, καθώς το αμέσως προηγούμενο ήταν στα επίπεδα των 1,7 δισ. ευρώ. Αν γίνουν και οι απαραίτητες προσλήψεις εργατικού δυναμικού, τότε η πορεία των εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να κινηθεί ακόμα καλύτερα.
Στο υπουργείο Εργασίας δεν χρειάζονται «μαγικά ραβδιά» για να βελτιώσουν την εικόνα του ΕΦΚΑ. Τα «φρέσκα κουλούρια» είναι αρκετά.