Τέσσερα 24ωρα πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείσει 1000 ημέρες , ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Μετά από…διάλειμμα σχεδόν δύο ετών», όπως γράφει η Suddeutsche Zeitung.
Η συνομιλία λέγεται ότι κράτησε μία ώρα. Ο Σολτς είχε προηγουμένως μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι ,που αντέδρασε με οργή. «Κατά τη γνώμη μου, το τηλεφώνημα του Όλαφ ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος . Ποιος τον λογαριάζει όμως! Σε λίγο θα είναι και αυτός παρελθόν, έτσι κι αλλιώς.
Ο Σολτς λέγεται ότι κάλεσε τον Πούτιν να «διαπραγματευτεί με την Ουκρανία». Στόχος: «μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».
Θα πει κανείς: Τώρα το θυμήθηκε; Τώρα που εξελέγη πανηγυρικά ο Τραμπ στην Αμερική και ήδη έχει βάλει στόχο να τα βρει με τον Πούτιν;
Τώρα που η Ουκρανία είναι μαθηματικά βέβαιο πώς δεν μπορεί να νικήσει και ελπίζει μόνο σε μια όσο γίνεται πιο ανώδυνη, συνθηκολόγηση;
Η Γερμανία βαδίζει άλλωστε σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Φεβρουαρίου και ο Σόλτς γνωρίζει πώς θα είναι επίσης ο μεγάλος ηττημένος. Θέλει λοιπόν έστω και καθυστερημένα να εμφανιστεί ως ο «Καγκελάριος της Ειρήνης». Και στο εξωτερικό, εν όψει της συνόδου κορυφής της G20», η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βραζιλία.
Από την άλλη πλευρά , η Μόσχα υποστηρίζει ότι ποτέ δεν ήταν αντίθετη στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Αλλά αυτές θα πρέπει «να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας, να βασιστούν σε νέες εδαφικές πραγματικότητες και να εξαλείψουν τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης», όπως αναφέρει η δήλωση του Κρεμλίνου.
Όλα αλλάζουν με τον Τραμπ
Όλα αλλάζουν με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Μια νίκη που βρίσκει την Γερμανία αλλά και την Ευρώπη σε δύσκολη θέση. Ακολουθώντας τη γραμμή Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Σόλτς, ο Μακρόν και οι άλλοι «πολιτικοί νάνοι» στην Ευρώπη, είδαν την οικονομία να βυθίζεται.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της την Παρασκευή. Στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,3 % το επόμενο έτος.Πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, που προβλέπεται να αναπτυχθούν τουλάχιστον κατά 2%.
Η Γερμανία είναι ιδιαίτερα αδύναμη. Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται και η ανάπτυξη το επόμενο έτος θα είναι επίσης χαμηλότερη από την πρόβλεψη τον Μάιο. Η Γαλλία είναι ακόμη χειρότερη.
Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις από τους πιθανούς δασμούς και άλλους εμπορικούς περιορισμούς , που έχει απειλήσει πώς θα ορθώσει ο Τραμπ.
Η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη για τη Γερμανία – και συνεπώς για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Οι Financial Times γράφουν : «Η οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, αντιμετωπίζει υπαρξιακές απειλές για το επιχειρηματικό της μοντέλο που είναι προσανατολισμένο στις εξαγωγές».
Με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Ντράγκι, η ΕΕ παρουσίασε ως λύση τη δυνατότητα κοινού χρέους με τη μορφή ευρωομολόγων και μιας ένωσης κεφαλαιαγορών. Όμως η Γερμανία αντιδρά: εάν εφαρμοστούν τα σχέδια του Ντράγκι, το Βερολίνο θα πρέπει να επεκτείνει την ασφάλιση των καταθέσεων σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ – ένα σχέδιο που μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από κάθε ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Τραμπικός» καγκελάριος
Ο Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς που θα είναι πιθανότατα ο νέος Καγκελάριος,ως πρώην εκπρόσωπος της BlackRock έχει οικονομικό υπόβαθρο και θα μπορούσε να το δει διαφορετικά.Ακολουθώντας επίσης «Τραμπική» πολιτική. Όμως θα περάσουν λίγοι μήνες μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Το βασικό πρόβλημα έγκειται στην επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας. Ο τελευταίος δείκτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δείχνει ότι η Γερμανία έχει πέσει από την 6η θέση στην 24η. Η σημαντικότερη οικονομική δύναμη της Γερμανίας, η αυτοκινητοβιομηχανία, πλήττεται ιδιαίτερα. Αλλά ειδικά εδώ υπάρχουν άσχημα νέα από όλες τις κατευθύνσεις.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει τα κίνητρά της για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό θα επηρέαζε τα γερμανικά οχήματα, καθώς είναι ήδη πολύ πιο ακριβά από τα αμερικανικά μοντέλα της Tesla του Έλον Μασκ.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι Κινέζοι έχουν ουσιαστικά αντικαταστήσει Γερμανούς, Ευρωπαίους και Ιάπωνες κατασκευαστές στη ρωσική αγορά.Λόγω των κυρώσεων, οι Γερμανοί κατασκευαστές έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία. Τα γερμανικά οχήματα έρχονται στη Ρωσία μόνο μέσω της «γκρίζας αγοράς» και στη συνέχεια κοστίζουν τρεις φορές περισσότερο από ένα συγκρίσιμο κινεζικό αυτοκίνητο.
Ως εκ τούτου, η γερμανική βασική βιομηχανία ενδέχεται να χάσει τρεις σημαντικές αγορές: την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Αυτά είναι κάποια «επιτεύγματα» της κυβέρνησης Σολτς και της τυφλής υποταγής στην γραμμή Μπάιντεν. Καμμία λύπηση,ούτε ένα «δάκρυ» λοιπόν, για τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο. Που σκέφτηκε την ειρήνη μετά από 1000 μέρες πολέμου…