Τον Οκτώβριο ο ΕνΔΤΚ στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ήταν στο 2%. Στην Ελλάδα ήταν καφές διπλός πικρός. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία υπολογίζει την ετήσια άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,2%, η ΕΛΣΤΑΤ οκτώ ημέρες μετά ανακοινώνει πως έπεσε αισθητά ο εθνικός ΔΤΚ στο 2,4%, με τον εναρμονισμένο στο 3,1%.
Με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης των τροφίμων – μη αλκοολούχων ποτών, σε ετήσια βάση πάντα, δεν ανέβηκε τόσο πολύ, φθάνοντας στο 1,5% (τον Οκτώβριο του 2023 είχε αυξηθεί 9,9%). Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν πάλι οι αυξήσεις στο ελαιόλαδο (18,1%) και στα φάτε-μάτια-ψάρια (8,5%).
Δεν είναι αυτό που νομίζεις. «Το τελευταίο εξάμηνο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι κάτω από 1% -έχουμε τον μισό πληθωρισμό διατροφής από την Ε.Ε.- και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ έχουμε αρνητικό πληθωρισμό μεταξύ 1% και 2%» ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης.
Η αποκλιμάκωση δεν σου πάει, αν είσαι στην μεγάλη ομάδα των νοικοκυριών (66%) που μόλις τα βγάζει πέρα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ. Οι Έλληνες παραμένουν μακράν οι πιο απαισιόδοξοι καταναλωτές της Ευρώπης, με μεγάλη διαφορά από τους επόμενους, Εσθονούς.
Το 65% των νοικοκυριών θεωρεί ότι το προηγούμενο δωδεκάμηνο η οικονομική του κατάσταση επιδεινώθηκε (από 67% τον Σεπτέμβριο) και το 60% αναμένει το αυτό και το επόμενο δωδεκάμηνο. Το 65%, μάλιστα, προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό.
Σταματώ. Την τσέπη μου ψηλαφώ. Κοιτώ πόσα ξοδεύω για τους λογαριασμούς και το σούπερ μάρκετ και μειωμένα κόστη δεν μετρώ. Δεν είναι προσωπικό, ούτε καν τοπικό. Το ίδιο έπαθε κι ο Αμερικανός κάνοντας λογαριασμό.
Πάνω στον θυμό δεν εκτίμησε τη χαμηλή ανεργία και τους ρυθμούς ανάπτυξης, ούτε του πληθωρισμού την επιβράδυνση τον Σεπτέμβριο στον χαμηλότερο ρυθμό από το 2021. Όταν οι συνολικές τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου 20% υψηλότερες απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, ξεφουσκώνουν τα μπαλόνια.