Από την έντυπη έκδοση
Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]
Η πιθανότερη εκδοχή, μετά το αποψινό Eurogroup, είναι να ακούσουμε δηλώσεις περί προόδου, αλλά, για άλλη μια φορά, συμφωνία δεν θα έχουμε, ούτε καν τεχνική. Γνώριμο το σκηνικό αβεβαιότητας, αλλά αυτή τη φορά, λόγω και των εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και της αδιευκρίνιστης στάσης του ΔΝΤ, η υπόθεση είναι εξαιρετικά περιπλεγμένη και η αβεβαιότητα θα τραβήξει αρκετά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ένα εκ των οποίων είναι το «μένω, φεύγω» του ΔΝΤ. Το Ταμείο δεν έχει αποφασίσει αν θα μείνει και πώς, με ποιους όρους. Ο πυρήνας της Ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία και άλλες χώρες, δηλώνει πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα και πάμε από την αρχή. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ διαπραγματεύεται παράλληλα με τους Ευρωπαίους δανειστές και με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται παράλληλα με το ΔΝΤ και με την Ελλάδα. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται παράλληλα με τους Ευρωπαίους και με το ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί και θέλει χαμηλότερα.
Το ΔΝΤ θέλει δραστικά μέτρα για το χρέος, θέση με την οποία συμφωνεί η Ελλάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι διαφωνούν. Επίσης το Ταμείο θέλει βαθιές τομές στα εργασιακά, που ξεφεύγουν των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών». Όμως, όπως προέκυψε στις πρόσφατες συζητήσεις στο Χίλτον, η ελληνική πλευρά αντιδρά, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών τηρούν αυστηρή ουδετερότητα. Πρόκειται για το απόλυτο χάος, από το οποίο είναι απορίας άξιο πώς θα προκύψει άμεσα μια συνολική συμφωνία, όσο πλησιάζουμε και προς τις γαλλικές (Μάιο – Ιούνιο) και γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, στις οποίες το ελληνικό ζήτημα είναι μια σημαντική παράμετρος. Εύστοχη, επ’ αυτού, ήταν η παρατήρηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Μπιλ Χάιζενγκα, ο οποίος κατέθεσε και νομοσχέδιο για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ υποτίθεται πως είναι δανειστής ύστατης λύσης, όχι φύλλο συκής για τα μέλη της Ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Χάιζενγκα, για να εξηγήσει: «Επί επτά χρόνια τώρα το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, με αρνητικές συνέπειες για την αξιοπιστία του Ταμείου και την ίδια την Ελλάδα». Δύσκολο να διαφωνήσει κανείς.