Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, όπου περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι αβρότητες πριν και μετά τη συζήτηση.
Δεν γνωρίζουμε τι έγινε, τι ειπώθηκε όσο ήταν κλειστές οι πόρτες και συζητούσαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν. Ξέρουμε όμως τον λόγο για τον οποίο βγήκαν χαρούμενοι και οι δύο από τη συνάντηση.
Απλώς διαφώνησαν και άφησαν στην άκρη, για αργότερα, όλα τα καυτά ζητήματα που προκαλούν εντάσεις και ρήξεις, οπότε στη συνάντηση επικράτησε μια ωραία ατμόσφαιρα.
«Στρογγύλα λέγε, ίνα και κυλίηται» σύμφωνα με ένα γνωμικό που αποδίδεται στον Αίσωπο και ταιριάζει απόλυτα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο οποίος κρατάει δεκαετίες και θα διαρκέσει ενδεχομένως άλλες τόσες, αφού κάθε φορά τα δύσκολα μεταφέρονται σε μια επόμενη συνάντηση και μετά σε μια άλλη κ.ο.κ. και έτσι διαιωνίζονται οι διαφορές των δύο χωρών.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι κάτι απλό, και όταν φτάσουν στο αρμόδιο δικαστήριο θα χρειαστεί να εξαντληθεί η νομολογία του διεθνούς δικαίου.
Από το 1973, που ξεκίνησε η διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας, το μοναδικό θέμα στην ατζέντα της αντιπαράθεσης ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Σήμερα, 50 χρόνια μετά, η ατζέντα μεγάλωσε, καθώς, ενώ η Ελλάδα επιμένει ότι η μοναδική εκκρεμότητα αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, η Τουρκία έχει εμπλουτίσει την ατζέντα με πολλά περισσότερα, τα οποία δεν τα αποδέχεται η ελληνική πλευρά, όπως η θεωρία της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Υπάρχουν όμως και κάποια που μπαίνουν από μόνα τους. Όπως π.χ. η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων από τις δύο χώρες (έχουν από 6 ν.μ. στο Αιγαίο) και ο εναέριος χώρος που είναι 10 μίλια, 4 περισσότερα από τα χωρικά ύδατα.
Αλλά ακόμα και η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, που ζητεί η ελληνική πλευρά, δεν είναι απλή υπόθεση και το… Κτηματολόγιο του Αιγαίου θα παραμείνει επί μακρόν σε εκκρεμότητα.
Όπως παρατήρησε διεθνολόγος, το ερώτημα που θα γεννηθεί όταν έρθει η ώρα είναι: Από πού θα αρχίσει το μέτρημα;