Skip to main content

Φλύαροι αριθμοί: Ο «Πολιτισμός» μας το 2024

Από το 1 εκατομμύριο νεκρούς και τραυματίες στον πόλεμο της Ουκρανίας έως τα 12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε 7 μήνες στην Ελλάδα

Η «φλυαρία» των αριθμών (όσων είχα το κουράγιο να συλλέξω) καταγράφει το θλιβερό είδος του «πολιτισμού» που διαθέτει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Βεβαίως, υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν επιστημονικά, τεχνολογικά, συγγραφικά, καλλιτεχνικά και μας δίνουν ψήγματα αισιοδοξίας. Βεβαίως, υπάρχουν δείκτες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής, σε ορισμένα μέρη του πλανήτη. Όταν όμως η ίδια η ζωή απαξιώνεται, οι δείκτες αισιοδοξίας τείνουν στον αφανισμό. Οπότε και τα σχόλια, άκρως περιττά…

Κόσμος

Ένα εκατομμύριο νεκροί και τραυματίες μετά από δυόμισι χρόνια συγκρούσεων. Ο «Θεός του πολέμου» καταβροχθίζει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας. (Wall Street Journal).

Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Περί τα 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών σε παγκόσμια κλίμακα απασχολούνται σε κάποια εργασία που θεωρείται επιβλαβής για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Τα θύματα της παιδικής εργασίας είναι 5 έως 11 ετών.

Το 43% των γυναικών στην Ε.Ε. έχουν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από τον σύντροφο τους από την ηλικία των 15. Το 12% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει υποστεί κάποιο περιστατικό ή μορφή σεξουαλικής βίας από κάποιον ενήλικο πριν την ηλικία 15, που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια γυναίκες. Το 5% των γυναικών στην Ε.Ε. έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15. Δηλαδή 1 στις 20 γυναίκες.

Περίπου 280 εκατ. άτομα ζουν με κατάθλιψη. Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι που νοσούν από την ασθένεια αυτοκτονούν κάθε χρόνο (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Το 75% των ψυχικών ασθενειών, ξεκινούν πριν το παιδί κλείσει τα δεκαοχτώ του χρόνια, την ίδια στιγμή που το 50% των προβλημάτων ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή, έχουν τις ρίζες τους πριν την ηλικία των 15. Το 10% των παιδιών έχουν διαγνωσμένη ψυχική ασθένεια.

Το 2019, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζούσαν με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Οι αυτοκτονίες αντιπροσώπευαν περισσότερους από 1 στους 100 θανάτους και το 58% των αυτοκτονιών συνέβησαν πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Η κατάθλιψη και το άγχος αυξήθηκαν περισσότερο από 25% μόνο κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία και η θυματοποίηση λόγω εκφοβισμού αποτελούν τις κύριες αιτίες κατάθλιψης. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας, ο πόλεμος και η κλιματική κρίση συγκαταλέγονται μεταξύ των παγκόσμιων, δομικών απειλών για την ψυχική υγεία.

Τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στην Παλαιστίνη λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων – CPJ, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα – RSF).

Ελλάδα

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα ζούσε το 2023 στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. (Eurostat).

Στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με τον μεγαλύτερο επιπολασμό στην κατάθλιψη βρίσκεται η Ελλάδα. Η σειρά των κρατών με τον μεγαλύτερο επιπολασμό στη νόσο είναι: Ουκρανία 6,3%, ΗΠΑ 5,9%, Εσθονία 5,9%, Αυστραλία 5,9%, Βραζιλία 5,8%, Ελλάδα 5,7%, Πορτογαλία 5,7%, Λευκορωσία 5,6%, Φινλανδία 5,6%, Λιθουανία 5.6%.

Στα 12.459 έφτασαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τους πρώτους 7 μήνες του 2024.

Έγιναν περίπου 70 συλλήψεις την ημέρα.

Στο 38% έφτασε η μείωση των γεννήσεων στη χώρα από το 2010 και μετά.

Κατά 45% μειώθηκαν οι φοιτητές στις σχολές ανθρωπιστικών σπουδών.

Στις 35.559 έφτασαν οι εμπλοκές ανηλίκων σε ποινικά αδικήματα καταγράφηκαν την τριετία 2021-2024. Σημειώθηκαν 40 συλλήψεις μαθητών κάθε μέρα.

Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη είναι ο μέσος όρος πρασίνου που αναλογεί σε κάθε Αθηναίο, με τέσσερις περιοχές να σημειώνουν κάτω από 1 τ.μ./κάτοικο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο είναι τα 9 τ.μ./κάτοικο. Στις πρωτεύουσες της Ευρώπης τα δέντρα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 29% της γης. Στην Αθήνα μόνο το 11%, (από τις τελευταίες θέσεις της λίστας).

Αναλογία του πρασίνου και των δέντρων σε σχέση με τον πληθυσμό: στο Λεκανοπέδιο Αττικής αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο και στην Αθήνα 0,96 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο.

Στο 163,9% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας μας στα τέλη του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το επτάμηνο (Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024) το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε και διαμορφώθηκε σε 8,6 δισ. ευρώ.

Σε 843.542 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)

Οι κάτοικοι της Αττικής χρειάζονται 40 λεπτά κατά μέσο όρο για να πάνε στον προορισμό τους.

Το 15% των κατοίκων της Αττικής δαπανά πάνω από 1 ώρα για να φτάσει στον προορισμό του (GPO).

Το 2020, οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονταν με το κλίμα ανήλθαν σε 27 ευρώ ανά κάτοικο της Ε.Ε. Για τη χώρα μας το κόστος ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και υπολογίζεται στα 91 ευρώ ανά κάτοικο.

Στην Ελλάδα η υπερβάλλουσα θνησιμότητα τον περασμένο Φεβρουάριο άγγιξε το 12,3%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020, όταν δεν υπήρχε ο Covid-19. Στα δύο τρίτα της Ευρώπης δεν υπήρχαν επιπλέον θάνατοι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας. Οι ελλείψεις του κουρασμένου και υποστελεχωμένου συστήματος υγείας καθώς και το φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής είναι από τους παράγοντες που εξηγούν το φαινόμενο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή στη διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης ανδρών και γυναικών ηλικίας 20-64 ετών με δείκτη 21%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. βρίσκεται στο μισό.

Ο μέσος όρος εκδίκασης μιας υπόθεσης στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 4,5 χρόνια. Ευρωπαϊκός μέσος όρος: 455 ημέρες.