«Φορολογούν τη δουλειά σας, φορολογούν την μικρή επιχείρησή σας, φορολογούν τις αποταμιεύσεις σας. Φορολογούν τους πάντες και τα πάντα…Αυτό συμβαίνει όταν άνθρωποι χωρίς επιχειρηματική εμπειρία ηγούνται της κυβέρνησης».
Το ξέσπασμα αυτό δεν το ακούσαμε στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά στη βρετανική Βουλή από τον Ρίσι Σούνακ κατά της κυβέρνησης Στάρμερ, που έφερε έναν προϋπολογισμό με φορο – αυξήσεις 40 δισ. λιρών (48 δισ. ευρώ). Οι Εργατικοί διατείνονται ότι τα βάρη αυξάνονται για τους έχοντες, αλλά στην πραγματικότητα από μία τέτοια φοροκαταιγίδα, με την οποία προσπαθούν να κλείσουν την τρύπα στα ταμεία, κανείς δεν μπορεί να μείνει αλώβητος. Αυξάνονται άλλωστε τόσο οι εισφορές των εργοδοτών όσο και έμμεσοι φόροι – που επηρεάζουν πάντα δυσανάλογα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Το ποιοι και πόσο θα φορολογηθούν είναι πάντα το μεγάλο αγκάθι των κυβερνήσεων. Εδώ σε εμάς, η κυβέρνηση υπόσχεται πάντως «νέες μειώσεις φόρων». Πότε; Όταν κλείσει το κενό του ΦΠΑ, όταν παταχθεί η φοροδιαφυγή, όταν, όταν όταν…
Βέβαια αυτό που προς το παρόν βλέπουμε είναι να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και να αδειάζουν οι τσέπες. Στο 9μηνο τα φορολογικά έσοδα εκτινάχθηκαν στα 48,867 δισ. ευρώ – δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο, με τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους να συμβάλλουν τα μέγιστα.
Αισθητά αυξημένοι έναντι του στόχου και οι φόροι εισοδήματος. Και εδώ ενώ τα βάρη επωμίζονται διαχρονικά οι μισθωτοί, οι πιέσεις από την τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες είναι πια και αυτές ορατές.
Από τη μία δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις είχαν κάνει σπορ τη φοροδιαφυγή, την ώρα που οι μισθωτοί δεν μπορούσαν να κρύψουν ούτε ευρώ.
υπάρχει και η άλλη όψη όμως. Εκείνη που αποκαλύπτει έρευνα της ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ του Αλέξη Μητρόπουλου. Εν έτει 2024, 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες οφείλουν στον ΕΦΚΑ. 4 στους 10 δεν έχουν περίθαλψη λόγω οφειλών. 8 στους 10 θα λάβουν σύνταξη έως 800 ευρώ μεικτά. 300.000 μένουν χωρίς σύνταξη λόγω χρεών.