Είναι πλέον εξωφρενικό, κτηνωδία: Κάπου 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινό βομβαρδισμό σε μια πενταώροφη πολυκατοικία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Την ίδια ώρα που γινόταν λόγος για μια εκεχειρία 48 ωρών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων.
Για «φρικιαστική» επίθεση έκαναν λόγο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται άλλωστε εναγωνίως τις ψήφους της αραβο-μουσουλμανικής κοινότητας στο Μίσιγκαν- μία από τις επτά «αμφίρροπες» πολιτείες για να έχει τύχη η Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Τρίτης. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο πόλεμος βλάπτει τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα: η Coca Cola και η McDonald’s μποϊκοτάρονται σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.
Μόνο που η διεθνής κοινότητα κλείνει τα μάτια μπροστά στον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης Νετανιάχου: Να αδειάσει τη βόρεια Γάζα για να τοποθετήσει εκεί εποίκους. Και ο βομβαρδισμός της πολυκατοικίας αυτόν το στόχο είχε. Ο,τι δικαιολογία και αν επικαλεστεί ο «Μπίμπι»: Να τρομοκρατήσουν τους εναπομείναντες Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της Γάζας και να απομακρυνθούν δια παντός από τις εστίες τους.
Ο Νετανιάχου επαναλαμβάνει άλλωστε πώς δεν γίνεται λόγος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εκκενωθεί η βόρεια Γάζα και να ξεκινήσει τη διαδικασία νέου αποικισμού της Λωρίδας.
Η ιδέα, που υποστηρίζεται από τα ακροδεξιά κόμματα που ελέγχουν την κυβέρνηση Νετανιάχου, είναι να ωθήσουν νέους Εβραίους εποίκους στη Γάζα με φορολογικά κίνητρα και πολλά άλλα μπόνους. Το σχέδιο εποικισμού της βόρειας Γάζας υποστηρίζει δημόσια και χωρίς περιστροφές ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Ευτυχώς, ο υπουργός Αμυνας, Γιόαβ εκφράζει επιφυλάξεις για τη στρατιωτική και πολιτική κατοχή της Γάζας. Μέχρι το 2005 ο παλαιστινιακός πληθυσμός ζούσε ανάμεσα σε οικισμούς εποίκων. Πρώην στρατιωτικός ο Γκάλαντ θυμάται πολύ καλά ότι το 2005 ο πρώην πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν απέσυρε 8.000 εποίκους από τη Γάζα και τους παρευρισκόμενους Ισραηλινούς στρατιώτες, επειδή το επίπεδο του ανταρτοπόλεμου και του αριθμού των νεκρών στο στρατό είχε αυξηθεί εκθετικά.
Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δεν θα ήθελε ο στρατός του να βαλτώσει σε μια περιοχή από την οποία αναγκάστηκε να φύγει για να μπει τέλος σε μια καταιγίδα θυμάτων στις τάξεις του.
Για να δούμε βέβαια ποια γραμμή θα επικρατήσει μετά και τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει και ο Αντονι Μπλίνκεν παραμείνει υπουργός Εξωτερικών, ο Νετανιάχου θα μπορέσει να συνεχίσει τη στρατηγική που έχει σχεδιάσει μέχρι τώρα.
Οι ελπίδες στον Τραμπ;
Εάν κερδίσει ο Τραμπ, τα πράγματα θα μπορούσαν παραδόξως να γίνουν περίπλοκα για τον «Μπίμπι» : ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υποστηρίζει πώς αν εκλεγεί η Χάρις, θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας φόβος που υπάρχει στις ΗΠΑ. Μένει να φανεί εάν η πρόθεσή του Τραμπ είναι να ξεκινήσει ι μια διαπραγμάτευση στη Μέση Ανατολή. Όπως αυτή που ανακοινώθηκε για την Ουκρανία, συνεχίζοντας να υποστηρίζει το Ισραήλ αλλά με μια ρεαλιστική στάση για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων.
Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η McDonald’s και η Coca Cola γλείφουν τις πληγές τους λόγω της πτώσης των πωλήσεων στη Μέση Ανατολή, τις μουσουλμανικές και τις αφρικανικές χώρες. Σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ στην Ιορδανία, η μάρκα Coca Cola έχει εξαφανιστεί από τα ράφια και τα υποκαταστήματα των McDonald’s είναι άδεια: οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αντίστοιχων εταιρειών παραδέχτηκαν άλλωστε ότι η κατάρρευση οφείλεται στο μποϊκοτάζ που συνεχίζεται στην Μέση Ανατολή εδώ και ένα χρόνο…