Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έκανε ένα γκάλοπ όσο βρισκόταν στην Ουάσιγκτον κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Όλους όσους ρωτάω εδώ: Πώς είναι η οικονομία σας; Η απάντηση είναι καλή. Πώς είναι η διάθεση του λαού σας; Η απάντηση δεν είναι και τόσο καλή. Οι οικογένειες εξακολουθούν να υποφέρουν από τις υψηλές τιμές και η παγκόσμια ανάπτυξη είναι αναιμική».
Oι απαντήσεις που συνέλεξε η επικεφαλής του Ταμείου δεν φαίνεται να αποτυπώνουν την πραγματικότητα και προφανώς δεν θα ρώτησε τους υπουργούς Οικονομικών χωρών όπως της Γερμανίας ή της Γαλλίας. Άλλωστε, η ίδια κρατούσε στα χέρια της σημαντικά νούμερα και ανακοίνωσε πολλές δυσοίωνες προβλέψεις.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι πολιτικοί τείνουν σε ολοένα και περισσότερες κρατικές δαπάνες.
Επίσης, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να κολλήσει σε μια πορεία χαμηλής ανάπτυξης, που διά στόματος της ίδιας της Γκεοργκίεβα σημαίνει χαμηλότερα εισοδήματα και λιγότερες θέσεις εργασίας. Σημαίνει επίσης χαμηλότερα κρατικά έσοδα, άρα λιγότερους πόρους για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων.
Βεβαίως, δεν υπάρχει κάποιος που περιμένει πλέον τις διαπιστώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων του πλανήτη για να βγάλει συμπεράσματα για την καθημερινότητά του. Γιατί εάν γινόταν ένα γκάλοπ μεταξύ των Αμερικανών ψηφοφόρων ή μεταξύ των Ευρωπαίων, ακόμη και στις οικονομίες που υπεραποδίδουν, προφανώς οι απαντήσεις θα προκαλούσαν από προβληματισμό έως ανησυχία.
Σε ένα από τα πάνελ της συνόδου, η Γκεοργκίεβα ρώτησε την Κριστίν Λαγκάρντ τι θα είχε κάνει τη δεκαετία του 1920 για να αποτρέψει την καταστροφή που ακολούθησε, με αφορμή τις συγκρίσεις στις οποίες προέβη η πρόεδρος της ΕΚΤ ανάμεσα στο σήμερα και σε εκείνη την περίοδο. Η Λαγκάρντ δεν μπόρεσε να δώσει μια συνεκτική απάντηση.
Ναι, η χρονιά θα είναι δύσκολη, συμπέρανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Ας ευχηθούμε να μην είναι και οι επόμενες.