Οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, τα τουριστικά έσοδα – ρεκόρ, η υπερ- απόδοση των φορολογικών εσόδων, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 13,1 δισ. του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων – του μεγαλύτερου που έχει προωθηθεί.
Όλα καλοδεχούμενα και όλα σημαντικά. Αλλά όταν μιλάμε για την οικονομία, για τον κόσμο του επιχειρείν, τις τράπεζες, το χρηματιστήριο ή ακόμη και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, δεν αρκούν αυτοί οι δείκτες.
Την επιτυχία δεν μπορούμε να την μετρήσουμε μόνο ποσοτικά. Ούτε να μείνουμε στους επαίνους για τα όσα έχουμε πετύχει, χάρη στις προσπάθειες του κράτους, τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και τις θυσίες των απλών πολιτών. Η ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για σύγκλιση με την Ευρώπη, η ανάγκη να γίνουμε πιο εξωστρεφείς και πιο ανταγωνιστικοί είναι αδήριτη.
Αυτό ήταν το μήνυμα, που έστειλαν οι συμμετέχοντες – κυβερνητικά στελέχη, κορυφαίοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι της αγοράς – στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. «Πράγματι έχει επιτευχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Έχουμε επιτύχει και πανηγυρίζουμε για πράγματα που στο παρελθόν θεωρούνταν αυτονόητα, όπως η επενδυτική βαθμίδα. Είναι βεβαίως ένα τεράστιο βήμα, αλλά δεν σημαίνει πολλά πράγματα αν αυτό δεν αντικατοπτρίζει και τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Εξάρχου. «Η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος και απαιτείται και είναι εφικτή, αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα, τόλμη και συνεργασίες», υπογράμμισε από την πλευρά της η Ιουλία Τσέτη.
Ξυπνήσαμε από το κώμα, αλλά…
Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της μία άκρως επώδυνη δεκαετή κρίση. «Ήταν σε 10ετές κώμα και ξύπνησε», όπως παρατήρησε και ο Martin Bijsterbosch της ΕΚΤ.
Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι δεν κατέφερε απλά να επιβιώσει, να ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά έχει τη δυναμική να προχωρήσει. Μεταρρυθμίσεις, μείωση της γραφειοκρατίας, ταχύτερες διαδικασίες, ξεκάθαρο πλαίσιο, που δεν θα αλλάζει συνεχώς, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων – όλα βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά πάνω από όλα αυτά – κυβέρνηση και επιχειρήσεις – πρέπει να βάλουν κάτι άλλο: Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Τίποτα δεν γίνεται, χωρίς αυτό.