Skip to main content

Κρεσέντο γεωπολιτικής

Όσο υπάρχουν κύκλοι που δημιουργούν αντιπαλότητα, θα ετοιμάζεται πάντα ένας καινούργιος κύκλος που δεν θα ξέρουμε πότε θα ανοίξει και πού θα οδηγήσει

Την ίδια ημέρα. Σύμπτωση ή σημειολογικός συσχετισμός; Την ώρα που οι κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των κορυφαίων ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη θα μαζευτούν στην Ουάσιγκτον, ο Πούτιν θα υποδέχεται στις όχθες του Βόλγα 20 και πλέον αρχηγούς αναδυόμενων χωρών, όχι αμελητέων. Σύνοδος κορυφής ΔΝΤ versus BRICS. Η «αναμέτρηση» σε απόλυτο θεσμικό επίπεδο με φόντο τη γεωπολιτική.

Το πιθανότερο πλέον σενάριο είναι ότι οι BRICS και όχι η Δύση θα καθοδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι πολλές από τις κορυφαίες οικονομίες της Δύσης και ειδικότερα στην Ευρώπη παρουσιάζουν αναιμική ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να εξυπηρετήσει τα χρέη και να προωθήσει τις αναγκαίες επενδύσεις. Σε ένα εξαιρετικά μεταβατικό στάδιο εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, με όλα ρευστά και εύκολα αναστρέψιμα.

Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Ρωσία είναι ότι ο πολυπολικός κόσμος είναι εδώ και ήρθε για να μείνει, ότι διατηρεί σχέσεις με χώρες που έχουν δεσμούς με τη Δύση και άρα δεν είναι απομονωμένη και πως μπορεί να υπάρξει αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία. Η ένωση είναι ακόμη στα σκαριά, με πολλές φιλοδοξίες αλλά και πολλές δυσλειτουργίες. Άλλωστε, οι επικεφαλής των χωρών δεν θα πάνε στη Ρωσία για να υποστηρίξουν ανοικτά τον Πούτιν, αλλά για να δείξουν ότι υπάρχουν και άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων.

Υπάρχει ωστόσο ένα κοινό σημείο που ενώνει και τις δύο πλευρές. Ένα τεράστιο «ασυγχώρητο» χρέος, όπως το χαρακτήρισε το ΔΝΤ, ο εν μέρει «ένοχος» των σημερινών δυσπραγιών με τους επαχθείς όρους δανεισμού του. Ο πλανήτης έχει συσσωρεύσει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα δημόσιο χρέος 100 τρισ. δολαρίων, το οποίο απαιτεί «ηράκλεια προσπάθεια και θυσίες των λαών» για να μειωθεί, κάτι που δεν συμφέρει εν τέλει κανέναν.

Όσο υπάρχουν κύκλοι που δημιουργούν αντιπαλότητα, θα ετοιμάζεται πάντα ένας καινούργιος κύκλος που δεν θα ξέρουμε πότε θα ανοίξει και πού θα οδηγήσει. Μια νέα κρίση θα είναι για όλους. Μόνο ένας κύκλος με κέντρο την ειρήνη και τη συνεργασία έχει ελπίδα να μας δώσει κάτι καλύτερο.