Μπορείς να παραπληροφορήσεις, λέγοντας την αλήθεια; Ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής της Ν.Δ. σκάει σε φιλόξενη εκπομπή στην πατρίδα με βίντεο-αυτοψία σε υπαίθρια αγορά στις Βρυξέλλες. Έξω από το ευρωκοινοβούλιο, άρα τσιμπημένη αγορά, γιατί δεν λείπει στον ευρωκράτη ο παράς.
Και να τα χταπόδια στα 32,90 το κιλό, και να το λάδι Καλαμάτας στα 15 ευρώ (τα 750 ml), και να το μέλι στα 16 ευρώ, και να τα μπαρμπούνια στα 54,64 ευρώ. Μόνο παστέλια και ξερολούκουμα δεν δειγμάτισε, για να καταδείξει την ακρίβεια στην καρδιά της Ευρώπης.
Δεν δίνει ψευδή στοιχεία. Επιβεβαιωμένη πληροφορία σερβίρει. Αλλά, η μεγάλη εικόνα λέει πολλά. Εντελώς διαφορετικά, απ’ αυτά που θέλει ο ίδιος να φωτίσει, για να δοξάσουμε την τύχη, που στις απάλευτες Βρυξέλλες της (διπλο)τηγανητής πατάτας, της βάφλας και της σοκολάτας δεν μας έχει ρίξει.
Κάνει ό,τι κι ο φαρμακοποιός πατέρας του Jean Neuhaus Jr. -της γνωστής βελγικής γλυκιάς αμαρτίας-, που έντυνε τα χάπια με σοκολάτα, ώστε να είναι πιο ελκυστικά στα παιδιά.
Παιδιά δεν είμαστε και ξέρουμε ότι ο Βέλγος μπορεί και χωρίς χταπόδι στο τραπέζι, έχει άλλους μεζέδες να παίζει, ότι το ελαιόλαδο στη γυάλινη φιάλη και στα μέρη μας ένα 15άρι το φτάνει, ότι ο βελγικός ουρανίσκος δεν έχει σχέση εξάρτησης με τις πολυφαινόλες, που προσδίδουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την πικάντικη γεύση και την πικράδα που εκτιμάται στη Μεσόγειο, και κυρίως ότι με μισθό ελληνικό στις Βρυξέλλες λουκουμόσκονη θα τρως. Το 2022 ο μέσος καθαρός μηνιαίος (12μηνη βάση) μισθός άγαμου στο Βέλγιο ήταν περίπου 2.750 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε από τον Απρίλιο στα 2.029,88 ευρώ (μικτά), ο πέμπτος υψηλότερος στην Ε.Ε., και υπόκειται σε ΑΤΑ. Για τους νέους και μεσήλικες, ΑΤΑ σημαίνει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και είχε επί Ανδρέα και στη χώρα μας καθιερωθεί, όταν ο πληθωρισμός έστηνε γιορτή.
Πληθωριστικά και τα λόγια των πονηρών. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός συνοδεύεται από υποτίμηση. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και μας κουνούν και το δάχτυλο για λαϊκισμό. Αλήθεια, την αυτοψία πώς να την πω; Μύδι αχνιστό;