Skip to main content

Πάμε καλά για Βλαδιβοστόκ;

Τι συνέβη; Στη Δουκίσσης Πλακεντίας ένα τρένο του προαστιακού μπήκε σε γραμμή του μετρό. Τόσο απλά!

Το νέο παρ’ ολίγον δυστύχημα με το τρένο του προαστιακού που μπήκε στις ράγες του μετρό προκάλεσε, λένε, την ενόχληση του πρωθυπουργού. Των επιβατών να δείτε. Ζήτησε, μάλιστα, εξηγήσεις από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα.

Πάντως, ούτε η κοινή γνώμη ενημερώθηκε έγκαιρα. Έπειτα από μία εβδομάδα το πληροφορήθηκε. Ωστόσο, η υπόθεση έχει πολλά… παραλίγο και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν «παραλίγο ζούμε».

Τι συνέβη; Στη Δουκίσσης Πλακεντίας ένα τρένο του προαστιακού μπήκε σε γραμμή του μετρό. Τόσο απλά!

Στο ερώτημα αν υπήρχε κίνδυνος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης δήλωσε στο Mega «κατηγορηματικά κανένας», αλλά πρόσθεσε κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό: «Ήταν όλο το τμήμα με τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση. Ο τηλεδιοικητής δεν το κατάλαβε εγκαίρως και άφησε τη χάραξη με τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση ως έχει για το τρένο του μετρό. Ο επερχόμενος προαστιακός, παραβιάζοντας δύο φωτοσήματα που του έλεγαν ότι θα μπει σε γραμμή μετρό, συνέχισε να κινείται»!

Για να ανησυχήσουμε περισσότερο, σχολίασε: «Είναι γεγονός ότι συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό αρκετά περιστατικά τα οποία έχουν το καθένα την ξεχωριστή του σημασία».

Πράγματι, συμβαίνουν πολλά «παρ’ ολίγον» ατυχήματα με τα ελληνικά τρένα τους τελευταίους 20 μήνες και από τύχη δεν εξελίχθηκαν σε δυστυχήματα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου οι αμαξοστοιχίες 1210 και 1307 παρ’ ολίγον να συγκρουστούν μετωπικά, μεταξύ Αθήνας και Αγίων Αναργύρων, καθώς κινούνταν σε μονή γραμμή, με αντίθετη κατεύθυνση, κατόπιν εντολών που έλαβαν από τους εκατέρωθεν σταθμούς.

Προ ημερών, συρμός πέρασε από φυλασσόμενη διάβαση, ο σταθμάρχης έπαιζε στο κινητό και δεν αντιλήφθηκε το τρένο που περνούσε δίπλα του.
Πέρυσι τον Νοέμβριο, συρμός του προαστιακού, αντί για το Αεροδρόμιο, έφτασε στα Άνω Λιόσια!

Η υπόθεση, δε, προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως τα «παρ’ ολίγον» δυστυχήματα συμβαίνουν 20 μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών, η οποία συνέβη για τους ίδιους λόγους. Επειδή ένα τρένο κινείτο σε λάθος κατεύθυνση και κανείς από τους αρμόδιους δεν το πήρε χαμπάρι.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, μπαίνοντας σε οποιονδήποτε ελληνικό συρμό, το πιο ανώδυνο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να ξεκινήσει κάποιος για Μοναστηράκι και να βρεθεί στο… Βλαδιβοστόκ!