Με δύο πολέμους σε εξέλιξη, σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, σύννεφα μαζεύονται ξανά στον ουρανό της Ταϊβάν. Η Κίνα ολοκλήρωσε μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα στενά της Ταϊβάν, μία άσκηση-μήνυμα προς τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας της νησιωτικής χώρας για ανεξαρτησία.
Η Ταϊβάν, η οποία διαμορφώθηκε ως χώρα μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στην Κίνα, το 1949, ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους εθνικιστές, αν και λειτουργεί ως ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος με σημαία, νόμισμα, δική της πολιτική κ.λπ., αναγνωρίζεται ως τέτοιο μόνο από 12 κράτη του ΟΗΕ. Κανένα ισχυρό κράτος της Δύσης δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν.
Το Πεκίνο έχει διακηρύξει πρόσφατα επίσημα τον στόχο της επανένωσης με τη νησιωτική χώρα στο πλαίσιο της πολιτικής της ενιαίας Κίνας, με ειρηνικά μέσα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει στρατιωτική επέμβαση αν χρειαστεί.
Η Ταϊπέι από την πλευρά της επιδιώκει και επίσημα την ανεξαρτητοποίηση. Τα τελευταία χρόνια του έντονου σινοαμερικανικού οικονομικού ανταγωνισμού, η επιδίωξη της ανεξαρτητοποίησης υποδαυλίζεται από την Ουάσιγκτον, που είναι και ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.
Ποιος δεν θυμάται την επίσημη επίσκεψη τον Αύγουστο του 2022 της τότε προέδρου της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί; Μια επίσκεψη που όξυνε επικίνδυνα την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε προ μηνών δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ταϊβάν αν δεχτεί στρατιωτική επίθεση.
Αν και «ψυχρό» προς το παρόν το μέτωπο Κίνας-Ταϊβάν, έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες διεθνείς εντάσεις, με ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, ακόμη και επίκληση χρήσης πυρηνικών όπλων.