Skip to main content

Φτάνει πια με τους «πολιτικούς νάνους» της Δύσης

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Οι κυβερνώντες τον δυτικό κόσμο, είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε είναι τόσο αδύναμοι να σηκώσουν ανάστημα

Πάνω από ένα 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν γίνει αναγκαστικά πρόσφυγες στη χώρα τους. Το Ισραήλ έχει διατάξει να εκκενωθεί το ένα τέταρτο της επικράτειας του Λιβάνου.

Η Καναδή διευθύντρια  της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, Ρέμα Τζέιμους Ινσέις είναι σαφής: «Πάνω από το 25% της χώρας βρίσκεται υπό άμεση ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση». Υπάρχουν διαταγές για τους κατοίκους άλλων 20  πόλεων να εγκαταλείψουν αμέσως τα σπίτια τους. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να υπακούσουν σε αυτή τη διαταγή για εκκένωση και φεύγουν χωρίς σχεδόν τίποτα», λέει η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Κάποιοι «τυχεροί» βρίσκουν καταφύγιο σε συγγενικά τους σπίτια ή σε σχολεία του ΟΗΕ. Οι περισσότεροι μένουν στον δρόμο.

Αλλά ούτε και στο βόρειο Λίβανο ,οι Χριστιανοί –στην πλειονότητά τους-κάτοικοι είναι ασφαλείς. Την περασμένη Δευτέρα σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε επίθεση του Ισραήλ σε μια τετραώροφη πολυκατοικία  στον βόρειο Λίβανο. Ανάμεσά τους,12 γυναίκες και 2 παιδιά, δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Όπως λέει ο Λόρενς «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, δηλαδή τους νόμους του πολέμου και τις αρχές της αναλογικότητας». Ο ΟΗΕ ζητεί να διερευνηθεί το περιστατικό.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αναλαμβάνει δράση εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ. Η οποία, παρά την αποδυνάμωσή της, συνεχίζει τις επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Και εμείς; Ζούμε -ή μάλλον- παρατηρούμε από τις τηλεοράσεις μας τους πολέμους ,σαν να μην τρέχει τίποτα. Μακριά από την πόρτα μας και ό,τι γίνει. Τι να κάνουμε άλλωστε, όταν  οι ηγέτες μας, οι κυβερνώντες τον δυτικό κόσμο, είτε κάνουν τα στραβά μάτια είτε είναι τόσο αδύναμοι να σηκώσουν ανάστημα.

Οι δήθεν πιο ισχυροί Ευρωπαίοι ηγέτες , όπως ο Σολτς και ο Μακρόν, επικρίνουν τον Νετανιάχου γιατί ο στρατός επιτίθεται ακόμη και στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Λίβανο. Λένε πώς «δεν θα ανεχθούν άλλες επιθέσεις». `Η δίνουν προθεσμία 30 ημερών στον Νετανιάχου για να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Γάζα.

Στην πράξη όμως δεν κάνουν τίποτα. Και φυσικά ο Νετανιάχου θα γελά κοροϊδευτικά, κάθε φορά που τους ακούει να …μουρμουρίζουν  για την ειρήνη.

Θα μπορούσαν οι δύο πόλεμοι στο κατώφλι μας να είχαν συμβεί , αν υπήρχαν οι ισχυροί ηγέτες του παρελθόντος ; Οχι. Όλοι οι πόλεμοι των τελευταίων ετών, με όλες τις συνέπειές τους, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε σοβαρή ηγεσία στη Δύση. Δυστυχώς, «οι Δυτικοί Βασιλιάδες είναι γυμνοί».

Δεν χρειάζεται να είσαι ο ντε Γκωλ, ο Μιτεράν, η Θάτσερ  ή ο Κολ και η Μέρκελ, για να καταλάβεις ότι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή ξέσπασαν και κλιμακώνονται, γιατί οι διάδοχοί τους είναι «νάνοι», πολιτικά ανύπαρκτοι.

Οι κάθε λογής περιφερειακοί ηγέτες θεωρούν τους Δυτικούς ομολόγους τόσο αδύναμους και δεν διστάζουν να κάνουν ό,τι  θέλουν. Ακόμη κι αν αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον κόσμο. Σε αυτήν την κατάσταση του «ηγετικού κενού», οι δυνάμεις του κακού έχουν ελεύθερα τα χέρια.

Υπάρχει όμως ο φυσικός και πολιτικός νόμος που λέει ότι όπου υπάρχει κενό, κάποιος το καταλαμβάνει. Πολιτικοί «νάνοι» οι ηγέτες της Δύσης, έχουν παραδώσει «τα κλειδιά του βασιλείου» στον κάθε λογής ηγετίσκο, που γελά πίσω από την πλάτη τους. Βγάζοντας γλώσσα…