Skip to main content

Μειονότητες vs «νόμος και τάξη»

Χάρις και Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος

Τρεις εβδομάδες μας χωρίζουν από τις αμερικανικές εκλογές. Πρώτιστο και κύριο μέλημα βέβαια του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου είναι η κατάσταση της οικονομίας και γενικότερα της απασχόλησης.

Η απόφαση του αμερικανικού κολοσσού των αερομεταφορών Boeing να περικόψει 17.000 θέσεις εργασίας, 10% του προσωπικού, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και την ώρα που 33.000 εργαζόμενοι της εταιρείας απεργούν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, είναι ενδεικτική της κοινωνικής αναταραχής που υποβόσκει στις ΗΠΑ. Η Boeing δεν είναι απλά μια μεγάλη αμερικανική βιομηχανία, αλλά σύμβολο της αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος.

Χάρις και Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC να βγάζει «ισόπαλους» 48%-48% τους δύο υποψηφίους. Χάρις και Τραμπ, βλέποντας πως η νίκη θα κριθεί στο νήμα, αποφεύγουν τα μεγάλα όπως η οικονομία και επιστρατεύουν τα προσφιλή στους ψηφοφόρους τους θέματα, με στόχο να αποτρέψουν επώδυνες διαρροές: «Νόμος και τάξη» ο Τραμπ, δικαιώματα των μειονοτήτων η Χάρις.
Μιλώντας για το μεταναστευτικό σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, ο Τραμπ υποσχέθηκε επίκληση του νόμου περί ξένων εχθρών του 1798(!) για τη σύλληψη και απέλαση των μεταναστών που «έχουν εισβάλει και καταλάβει τη χώρα».

Την Κυριακή, μάλιστα, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι Fox News, είπε πως μεγαλύτερο πρόβλημα από τους μετανάστες «είναι ο εσωτερικός εχθρός, αρρωστημένα άτομα, τρελοί αριστεριστές», οι οποίοι «θα αντιμετωπιστούν ευκολότερα, αν χρειαστεί, από την Εθνοφρουρά, ή, αν πραγματικά χρειαστεί, από τον στρατό».

Στον αντίποδα, ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, έψεξε τους Αφροαμερικανούς άνδρες, επειδή κάποιοι από αυτούς δεν στηρίζουν τη Χάρις λόγω του ότι είναι γυναίκα.
«Δεν σας αρέσει η ιδέα να έχετε μια γυναίκα πρόεδρο και βρίσκετε άλλες εναλλακτικές και λόγους για αυτό», είπε με νόημα ο Ομπάμα.