Skip to main content

Φοβού τον Ερντογάν και τα «δώρα» του…

REUTERS/Umit Bektas

«Θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αισιόδοξος για το μέλλον των Ελληνο-τουρκικών  σχέσεων εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ,μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του σε Αλβανία και Σερβία.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός του των Εξωτερικών,Χακάν Φιντάν θα έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο και «θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο».

Το τι ακριβώς επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας για «ολιστική προσέγγιση» στον ελληνο-τουρκικό διάλογο, φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Hurriyet:

-«Δεν είναι απολύτως δυνατό να περιοριστούν οι διαφωνίες στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα»-την οριοθέτηση δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, όπως θέλει η Ελλάδα. «Η συντριπτική πλειονότητα των θαλάσσιων και ενάεριωνπροβλημάτων είναι νομικά διασυνδεδεμένα».

-« Η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σε διαφορές όπως τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικούς σχηματισμούς αβέβαιης προέλευσης (γκρίζες ζώνες), τον εξοπλισμό νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και τη διαχείριση FIR»

Με απλά λόγια; Ουδεμία αλλαγή υπάρχει στις παραδοσιακές προκλητικές θέσεις της Αγκυρας, ώστε να διαφαίνεται κάποιο «παράθυρο ευκαιρίας».

Και όχι μόνο! Ακολουθεί και μια απειλή: «Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα θα μεταφέρει τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία ως πακέτο. Ωστόσο, πριν φτάσει σε αυτό το στάδιο, η Ελλάδα πρέπει επίσης να άρει τις επιφυλάξεις που έχει θέσει, για την εξουσία του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Να πάει δηλαδή η Ελλάδα στη Χάγη στη βάση ενός «συνυποσχετικού», αλλά με κατεβασμένα τα …χέρια, ζητά ο Ερντογάν.

Αλλά δεν σταματά εδώ η Αγκυρα: «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη και να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της», ζητά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μόνο υπό αυτή την «προϋπόθεση» θα δεχθεί η Τουρκία να συζητήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που κάποιοι «πρόθυμοι» έσπευσαν να παρουσιάσουν ως χειρονομία καλής θέλησης από την Αγκυρα!

Δεν είναι τυχαίος άλλωστε, ο προπηλακισμός που υπέστησαν οι νόμιμοι μουφτήδες της Θράκης από ανθρώπους του Ερντογάν και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής στα πρόσφατα εγκαίνια του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, παρουσία μάλιστα του ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κρύψει άλλωστε ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλους τους μουσουλμάνους στα Βαλκάνια για να προωθήσει τα νέο-Οθωμανικά του όνειρα σε όλη την χερσόνησο του Αίμου.

Το είπε σαφώς, εγκαινιάζοντας στα Τίρανα το Τζαμί της Ναμαζγκιάχ -το μεγαλύτερο των Βαλκανίων-το οποίο βλέπει ως ένα κέντρο στρατηγικού ελέγχου για το σύνολο της περιοχής: «Δεν είναι απλά σύμβολο αδελφοσύνης, φιλίας κι αλληλεγγύης Τούρκων και Αλβανών, αλλά θα επιφέρει όφελος και ευλογία για όλους του Μουσουλμάνους της Βαλκανικής…».