Skip to main content

Η ωδή των χαμένων παιδιών

INTIME NEWS

Μια συναυλία με διάχυτο το μήνυμα «δεν θα ξεχάσουμε» που ακούστηκε μέχρι... την Ανδρομέδα

Μια συναυλία σταθμός.

Μια συναυλία στη μνήμη των 57 εκείνων ανθρώπων που πήραν το τρένο, αλλά δεν έφτασαν ποτέ. Αυτό ήταν η συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο.

Μια συναυλία που από μόνη της ήταν ένα μήνυμα.

Με διάχυτο το «Δεν θα ξεχάσουμε», χιλιάδες άνθρωποι έγιναν οι φωνές των αδικοχαμένων ανθρώπων, ζητώντας δικαιοσύνη! Έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στους «Έλα τώρα ποιος ασχολείται με τα Τέμπη», που ακούστηκε μέχρι της Ανδρομέδα! Η οργή για τον άδικο χαμό 57 ψυχών έγινε δύναμη για τον πολύτιμο αγώνα για δικαίωση. Απέδειξαν ότι τα Τέμπη έχουν χαραχτεί στην συλλογική μνήμη της κοινωνίας, και θα καθορίζουν μια ολόκληρη γενιά.

«Όλη η Ελλάδα μια αγκαλιά για τους αδικοχαμένους»

«Όλη η Ελλάδα τραγουδά τόσο δυνατά που σίγουρα ακουγόμαστε στους ουρανούς. Όλη η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για τους αδικοχαμένους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών, που διοργάνωσε τη συναυλία. «Αυτό που σκότωσε τα δικά μας παιδιά, τους δικούς μας ανθρώπους, παραμένει ελεύθερο να σκοτώνει ξανά και ξανά. Ε, λοιπόν, ποτέ ξανά», διεμήνυσε.

«Όλων των νεκρών είμαστε η φωνή», «Τι θα λέγαν αν στο τρένο ήταν μέσα τα παιδιά τους;», «Ή τα κέρδη του ή οι ζωές μας», έγραψαν σε μικρά ή μεγάλα πανό οι παρευρισκόμενοι.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά


Όμως, αν ξεχώριζα κάποιες στιγμές, θα ήταν το τραγούδι που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς ένα βράδυ πριν την μεγάλη αυτή συναυλία, αφιερωμένο στους γονείς των νεκρών.

«Αν δεν βρω το τέρμα
Δεν θα ησυχάσω
Δεν θα σταματήσω
Δεν θα ξαποστάσω

Δεν θα κάνω πίσω
Και δεν θα ξεχάσω
Θα σε πάρω εγώ
Παιδάκι μου όταν φτάσω», αναφέρει ένα κομμάτι του τραγουδιού.

Τόσα μηνύματα «Πάρε με όταν φτάσεις» που παραδόθηκαν, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Τόσες αγκαλιές οικείων που δεν έγιναν πραγματικότητα μετά το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

«Μακάρι να ζούσαν και να μην γινόταν η συναυλία», ανέφερε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και συμπυκνώνει τη σκέψη όλων.


Ήταν όμως και το μήνυμα που διάβασε η Τάνια Τσανακλίδου σαν μια «αχτίδα φωτός», με μια νέα κοπέλα που πιθανότατα βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο να της γράφει «να γίνουμε εμείς το φως με το να παίρνουμε θέση. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι δεν μπορεί να γίνει καλύτερο το αύριο». Γιατί αυτό το αύριο ανήκει στους νέους και τις νέες, στα όνειρα και τα θέλω τους. Κι όσοι και όσες βρέθηκαν την Παρασκευή στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και οι χιλιάδες που παρακολούθησαν την συναυλία διαδικτυακά, δήλωσαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να παλεύουν για το δικό τους αύριο.