Skip to main content

«Τυφώνας» εν κρανίω

REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου,  η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας, δίνουν και παίρνουν

Μπορεί ο τυφώνας Μίλτον να πέρασε αφήνοντας πίσω του-πιθανότατα δεκάδες νεκρούς- και βιβλικές καταστροφές στη Φλόριντα, αλλά οι χειρότερες «καταιγίδες» είναι ακόμη μπροστά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ακούς την Ρεπουμπλικανή βουλευτή της Τζόρτζια Μάρτζορι Τέιλορ Γκρίν να λέει ότι οι  άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τον καιρό, καταλαβαίνεις το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Ναι, μπορούν να ελέγξουν τον καιρό. Είναι γελοίο για οποιονδήποτε να λέει ψέματα και να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει», έγραψε η Γκριν στο Χ την περασμένη εβδομάδα, αμέσως μετά τον προηγούμενο τυφώνα Χέλεν που είχε πλήξει τις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, αφήνοντας πίσω του 230 νεκρούς.

Φυσικά, ακόμη και οι σοβαροί Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι της Γκριν έσπευσαν να της πουν «να πάει στον …γιατρό να δει τι συμβαίνει στο μυαλό της». Τυφώνας εν κρανίω…

Μια μελέτη της επιστημονικής πρωτοβουλίας «World Weather Attribution» διαπίστωσε ότι χωρίς την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, ο τυφώνας Χέλεν θα ήταν 11% πιο αδύναμος. Κάτι που δεν ακούγεται πολύ μεγάλο, αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησε τη δύναμη που ήταν μοιραία για 230 ανθρώπους.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου,  η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνωμοσίας, δίνουν και παίρνουν, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά την «Οκτωβριανή έκπληξη» των τυφώνων.

Γιατί απλά, δεν έχει ξαναγίνει μήνα Οκτώβριο τρεις τυφώνες-μαζί με τον Κίρκ- πάνω από τον Ατλαντικό που έπληξε την Ευρώπη, αλλά ευτυχώς αποδυναμώθηκε.Για να συμβούν τέτοια καιρικά φαινόμενα λένε οι μετεωρολόγοι, απαιτούνται θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας άνω των 26 βαθμών Κελσίου και τουλάχιστον έως 50 μέτρα, βάθος. Μαθηματικά, η σφοδρότητα τέτοιων καταιγίδων πρέπει πλέον να αναμένεται κάθε 53 χρόνια. Πριν από την κλιματική κρίση η πιθανότητα ενός  τυφώνα με ισχύ της «Χέλεν» ή του «Μίλτον», ήταν μόνο «κάθε 130 χρόνια».

Οι τυφώνες αντλούν την καταστροφική τους ενέργειά από τη θερμότητα που απελευθερώνεται όταν το νερό των ωκεανών υπερθερμαίνεται. Κανονικά η θερμοκρασία του νερού έπεφτε πάντα κάτω από τους 26 βαθμούς το φθινόπωρο. Αλλά αυτό ήταν πριν από την κλιματική αλλαγή.

Η θέρμανση των ωκεανών έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του προγράμματος Copernicus. Σε ορισμένες περιοχές του Ατλαντικού η θερμοκρασία φέτος ήταν 5 βαθμούς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου εξηγεί ότι όταν η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται κατά 2 βαθμούς, οδηγεί σε ταχύτητα ανέμου που είναι 80% μεγαλύτερη»

Το 2024 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά  με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κάνει τους τυφώνες ισχυρότερους και ακόμη πιο απρόβλεπτους στο μέλλον.