Skip to main content

Νεοσυντηρητική ατζέντα στον Λευκό Οίκο;

The White House/Handout via REUTERS

Το ερώτημα είναι: Επιδιώκει η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκλιμάκωση ή συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή;

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν υποστηρίζει πλέον μια άμεση κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», λέει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,Μάθιου Μίλερ: «Ναι, υποστηρίζουμε το Ισραήλ να εξαπολύει αυτές τις εισβολές για να εξουδετερώσει  την υποδομή της Χεζμπολάχ», τονίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Υπό το βάρος της συντριπτικής ισραηλινής στρατιωτικής υπεροχής, ο Ναΐμ Κασέμ, πρώην αναπληρωτής του μακαρίτη ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ζήτησε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, όπως αποκαλύπτουν ισραηλινές πηγές. Ο Κασέμ κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, με τις λεπτομέρειες να γίνουν αργότερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. «Αλλά και  αυτή είναι μια κίνηση που το Ισραήλ μπορεί να μην αποδεχτεί εύκολα» τονίζουν πηγές στο Τελ Αβίβ.

Ένα τηλεφώνημα

Πολλά θα κριθούν από το τηλεφώνημα σήμερα του προέδρου Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Πενήντα μέρες είχαν να μιλήσουν οι δυο ηγέτες, καθώς οι σχέσεις τους είναι στο χειρότερο δυνατό επίπεδο, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γράφει συνεχώς στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το ερώτημα είναι όμως : Επιδιώκει η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκλιμάκωση ή συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή;

Γιατί η Ουάσιγκτον ζητά μεν μια περιφερειακή κατάπαυση του πυρός, αλλά συνεχίζει να παρέχει πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στον Λίβανο και ο κόσμος περιμένει με αγωνία μια πιθανή κλιμάκωση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ , πολλοί αναλυτές λένε ότι η αποτυχία του Μπάιντεν να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα είναι αυτό που οδήγησε την Μέση Ανατολή σε αυτό το σημείο.

Αυτό επεσήμανε και ο σοφός Πάπας Φραγκίσκος κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις για την αδυναμία τους να παρέμβουν για να επαναφέρουν τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο της κρίσης.

Ενόψει πάντως των αμερικανικών προεδρικών εκλογών σε λιγότερο από ένα μήνα, οι Δημοκρατικοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό δίλημμα, προκειμένου να συνεχίσουν να ελέγχουν τον Λευκό Οίκο με την Κάμαλα Χάρις: Από τη μια να μην δυσαρεστήσουν το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπι και από την άλλη να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη στήριξη  των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, έναντι των Παλαιστινίων.

Αλλαγή του χάρτη

Παρασκηνιακά, όμως κορυφαίοι αξιωματούχοι στον τομέα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ περιγράφουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ ως μια στιγμή που θα καθορίσει την ιστορία. «Μια φάση που θα αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή προς το καλύτερο για τα επόμενα χρόνια», όπως γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.

H πάντα καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα Axios ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επωφεληθούν από τα πλήγματα που έχει καταφέρει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ,πιέζοντας για την εκλογή ενός Λιβανέζου προέδρου που θα  υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Αλλά η αναμόρφωση της Μέσης Ανατολής ήταν πάντα ένας στόχος για το νεοσυντηρητικό κίνημα των ΗΠΑ. Αυτή η προσέγγιση ήταν πιο ξεκάθαρη επί του πρώην προέδρου  Τζορτζ Μπους .

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπους πριν από 18 χρόνια, όταν το Ισραήλ είχε τον τελευταίο του μεγάλο πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, η τότε υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις μίλησε για « τους πόνους γέννησης μιας νέας Μέσης Ανατολής».

Πολλοί νεοσυντηρητικοί της εποχής Μπους συνδέονται πλέον τώρα με το Δημοκρατικό Κόμμα και υποστηρίζουν την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Διαμορφώνεται λοιπόν μια νεοσυντηρητική ατζέντα μέσα στη Δημοκρατική κυβέρνηση.

Μόνο που όσο ο πόλεμος θα μαίνεται στον Λίβανο και αύριο με το Ιράν, η ιστορία θα γράψει ότι η αποτυχία του Μπάιντεν να βάλει τέλος στη σύγκρουση  στη Γάζα είναι αυτό που έφερε την περιοχή στην άβυσσο.