Skip to main content

Δημοσκόπηση ελπίδας

REUTERS/Amir Cohen/Φωτογραφία αρχείου

Φταίνε για την ισραηλινή κατοχή οι 360 νέοι και νέες που σφαγιάστηκαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova;

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την επέτειο του ενός χρόνου από το «μαύρο Σάββατο», όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ και σκόρπιζαν το θάνατο αδιακρίτως. Ούτε η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών ούτε οι επιπτώσεις της Νάκμπα και ο εξτρεμισμός των ακροδεξιών συμμάχων του Νετανιάχου μπορούν να δικαιολογήσουν το απίστευτο μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Φταίνε για την ισραηλινή κατοχή οι 360 νέοι και νέες που σφαγιάστηκαν στο μουσικό φεστιβάλ Nova; Φταίνε οι κάτοικοι των κιμπούτς και των φτωχών στην πλειονότητά τους μεθοριακών πόλεων του νοτίου Ισραήλ;

Είναι απάντηση στις πολιτικές του Νετανιάχου η αρπαγή ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας στα τούνελ της Χαμάς; Το λιντσάρισμά τους; Και ποια προοπτική αφήνει πίσω του το πρωτοφανές αυτό μακελειό για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος και την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων;

Μέσα στη μαυρίλα του τοπίου ολοκληρωτικού πολέμου που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, μια δημοσκόπηση ρίχνει αμυδρό φως ελπίδας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας, το 53% των Ισραηλινών -45% των Εβραίων και 93% των Αράβων- θέλει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να σταματήσει. Η πλειονότητα αυτών που ζητά ο πόλεμος να σταματήσει (83%) ταυτίζεται πολιτικά με την αριστερά, το 63% με το κέντρο και μόλις το 27% με τη δεξιά.

Επίσης, το 59% των Εβραίων και 77% των Αράβων δηλώνουν πως κύριος στόχος του πολέμου πρέπει να είναι η απελευθέρωση των ομήρων και όχι η ανατροπή της Χαμάς.

Δυστυχώς γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται 365 ημέρες στα έγκατα της γης, κανένας δεν μιλά, ούτε ζητά την άμεση εδώ και τώρα χωρίς όρους απελευθέρωσή τους.