Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν σίγουρα έναν δικό τους τρόπο να «βλέπουν» την πραγματικότητα. Όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο χθεσινό συμβούλιο του Eurogroup, ο αντίκτυπος της γεωπολιτικής αστάθειας στην οικονομία της Ε.Ε. είναι «περιορισμένος», τονίζοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της τον Νοέμβριο, που θα κινούνται κοντά στην προηγούμενη πρόβλεψη.
Δηλαδή, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται καθησυχαστικές ή ακόμη και ικανοποιημένες από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Να θυμίσουμε εδώ πως η οικονομία της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. πασχίζει να κρατηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά, με το ΑΕΠ στους δύο βασικούς πυλώνες της (Γαλλία, Γερμανία) να κινείται κοντά στο μηδέν, τις χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα στάσιμες, ειδικά τη στεγαστική πίστη σε αρνητικό έδαφος, την κατανάλωση επίσης αρνητική, τις επενδύσεις να χωλαίνουν. Και όλα αυτά ενώ η ενεργειακή κρίση παραμένει διαρκώς στην επικαιρότητα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Πού βασίζεται αυτή η εκτίμηση του Τζεντιλόνι; Μήπως στο γεγονός πως ο ίδιος δεν θα βρίσκεται στο νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα «βλέπει» όλα υπό έλεγχο; Ή η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει επικοινωνιακή πολιτική; Μα δεν είναι αυτός ο ρόλος της. Αυτή είναι δουλειά των εθνικών κυβερνήσεων.
Έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως στους κόλπους της Ε.Ε. επικρατεί μια παρατεταμένη σύγχυση, που σχετίζεται άμεσα με το γεγονός πως αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα Κομισιόν, αλλά και με το γεγονός πως η Ευρώπη αδυνατεί να βρει συναίνεση στα βασικά θέματα πολιτικής, λόγω της ρευστότητας που κυριαρχεί σε πολιτικό επίπεδο στις περισσότερες χώρες.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η παροδική σύγχυση να εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση.