Skip to main content

7 Οκτωβρίου 2024: Ημέρα πένθους για όλους

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Ιωνά Καρούση στην Ιερουσαλήμ / Ηλίας Μεσσίνας

Κλείνει σήμερα ένας χρόνος από το μαύρο Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου 2023, όταν νωρίς το πρωί οπλισμένα μέλη της Χαμάς παραβίασαν τα σύνορα της Γάζας και επιτέθηκαν στο Ισραήλ υπό την κάλυψη χιλιάδων πυραύλων που εκτοξεύθηκαν προς πόλεις και κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον πόλεμο που ακολούθησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες αθώων από όλες τις πλευρές. Η 7η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα πένθους για όλους.

Αν και την ημέρα αυτή ακούγονται συνθήματα υπέρ της τρομοκρατίας (“Ιντιφάντα!”) και υπέρ του Ολοκαυτώματος (“Παλαιστίνη από τον ποταμό ως τη θάλασσα!”), θα προτιμήσω να θυμηθώ αυτούς που γνώρισα και δεν είναι πιά κοντά μας:

  • Η δευτεροετής φοιτήτριά μου στον σχεδιασμό Ντανιέλ Βάλντμαν (1999-2023) ήταν ένα αξιόλογο και ταλαντούχο κορίτσι, με νέες ιδέες και όνειρα να ταξιδέψει και να δημιουργήσει. Δολοφονήθηκε την 7η Οκτωβρίου στο φεστιβάλ Νόβα, μαζί με δεκάδες άλλους νέους.
  • Η Βίβιαν Σίλβερ (1949-2023), ακτιβίστρια που δούλεψε για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών, δημιούργησε γέφυρες διαλόγου, φιλίας και συνεργασίας με το πρόγραμμα Joint Ventures for Peace, που ενδυνάμωσε δεκάδες γυναίκες και δημιούργησε ευκαιρίες ανάδειξης των ταλέντων και των δεξιοτήτων τους. Είχα την τιμή να συνεργαστώ με τη Βίβιαν στο πλαίσιο της δραστηριότητας της ECOWEEK στη Μέση Ανατολή. Η Βίβιαν δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο κιμπούτζ Μπεερί. Το σπίτι της καταστράφηκε ολοσχερώς και η σορός της βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση. Η δολοφονία της Βίβιαν δεν θα σβήσει την ελπίδα τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων για ειρήνη και συμβίωση δύο πατρίδων, η μία δίπλα στην άλλη, ούτε το όραμα της Βίβιαν για διάλογο και συνεργασία.
  • Ο Ιωνάς Καρούσης (1998-2024) ήταν τελειόφοιτος φοιτητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ενώ ήδη εργαζόταν στο αρχιτεκτονικό γραφείο ADMA στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες νέοι και  νέες ήρθαν στο Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Σιών δίπλα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, για να τον αποχαιρετίσουν για τελευταία φορά. Ανάμεσά τους συμφοιτητές του Εβραίοι και Εβραίες, Μουσουλμάνες και Χριστιανές από το πανεπιστήμιo του Τελ Αβίβ. Οι σχεδόν δύο χιλιάδες φίλοι και συγγενείς που παρευρέθηκαν, τίμησαν τον Ιωνά αλλά και τους γονείς του: τον γνωστό νευρολόγο Δημήτρη Καρούση με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τη γιατρό Ράνια Βούρκα, που με την επιστήμη τους έχουν σώσει ζωές. Ο Ιωνάς ‘είχε πάρει τις αρχές των γονιών του’, είπαν οι φίλοι του και ήταν ‘πρεσβευτής της ειρήνης’, είπαν οι γονείς του. Την 1η Οκτωβρίου δολοφονήθηκε από δύο Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της Χαμάς στο σταθμό τραίνου της Γιάφας μαζί με άλλους έξι νέους, πριν εξουδετερωθούν από ενόπλους που επενέβησαν, μεταξύ αυτών και τον Λεβ Κρέιτμαν, έναν από τους ελάχιστους επιζήσαντες της σφαγής της Χαμάς στο φεστιβάλ Νόβα πριν ένα χρόνο.
Κηδεία Ιωνά Καρούση στην Ιερουσαλήμ/ Ηλίας Μεσσίνας

Κλείνοντας τον χρόνο αυτό, θα θυμόμαστε και θα πενθούμε τους χιλιάδες γνωστούς και αγνώστους που χάθηκαν στον πόλεμο αυτό. Με την ελπίδα ότι σύντομα θα κλείσει αυτός ο κύκλος βίας και θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος ειρήνης για όλους.

*Ο Ηλίας Μεσσίνας είναι αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και συγγραφέας. Δημιουργός του Ecoweek. Συγγραφέας των βιβλίων ‘Η Συναγωγή’, ‘Το Συναγώι’ και ‘Το Καλ’ από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, 2022, 2023 και (2024) αντίστοιχα.