Skip to main content

Ανεπιθύμητοι

REUTERS/Brendan McDermid

Από τις αναπάντητες κλήσεις στις αποκηρύξεις μικρός ο δρόμος

Ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος. Τα κράτη-μέλη, ιδίως τα 15 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι αυτά που έχουν την ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται.

Ακόμη όμως και τον μελάτο ΟΗΕ, τον θέλουν όλοι στα μέτρα τους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν απαντά στα τηλεφωνήματα του γ.γ. του ΟΗΕ από τον περασμένο Οκτώβριο. «Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Αυτό που μετράει είναι τα δεινά των ανθρώπων», είπε προ δύο εβδομάδων ο Πορτογάλος σχοινοβάτης, στο αξίωμα από το 2017.

Από τις αναπάντητες κλήσεις στις αποκηρύξεις μικρός ο δρόμος. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κήρυξε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «persona non grata».

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος… δεν έχει ακόμη καταδικάσει τις φρικαλεότητες και τη σφαγή που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ούτε έχει ηγηθεί οποιασδήποτε προσπάθειας για να ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση… παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και τώρα του Ιράν. Θα μείνει ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

Καλά, το Ισραήλ είχε κηρύξει ανεπιθύμητο το 2020 και τον γιο Πολωνοεβραίου γερουσιαστή του Βερμόντ, γιατί είχε χαρακτηρίσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «αντιδραστικό ρατσιστή» κι είχε επικρίνει το συνέδριο του φιλοϊσραηλινού λόμπι AIPAC ότι προσφέρει μια πλατφόρμα στους «ηγέτες που αντιτίθενται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

Στη Μέση Ανατολή οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Κάποτε, κι αυτή η ιστορία για τον «κακό» του ΟΗΕ θα γλιστρήσει μακριά. Όπως κύλησε η εκτέλεση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Σουηδού Φόλκε Μπερναντότ, τον Σεπτέμβριο του 1948 στο Ισραήλ από την ακραία ομάδα, «Λέχι, πιο γνωστή στους Βρετανούς ως Stern Gang, με εντολή τριών, ανάμεσά τους και ο μελλοντικός Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Σαμίρ» (Ιndependent).